Ostatnio jak sprawdzałam wyszukiwanie słów kluczowych na naszym blogu, zauważyłam że obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę z kurkami. Młoda kapusta jest już bardzo tania. A wiosna bez dań z młodą kapustą nie może się obejść. jednak przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy;) A na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jednak dzisiejszy przepis postanowiłam zmodyfikować, tak aby zaspokoić oczekiwania poszukujących. Polecam więc do młodej kapusty dodać mrożone lub świeże kurki. A następnym razem przygotuję kolejny nowy przepis: gołąbki z młodej kapusty, jeszcze nie wiem czy będą z ryżem, czy też z kaszą.
Przepis na młodą kapustę z kurkami jest wg mnie doskonały.
- 1 główki młodej kapusty
- 25 dag wędzonego, parzonego boczku
- sól morska prowansalska Kamis
- czarny pieprz
- 25 dag mrożonych kurek
- świeży koperek
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy go na patelni. Umytą młodą kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do podsmażonego boczku, mieszamy, przykrywamy, zasmażamy ok. 15 minut, w tym czasie kapusta zmięknie i puści sok, doprawiamy solą morską prowansalską, pieprzem, dodajemy mrożone kurki. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut, przed końcem dodajemy posiekany koperek. Smacznego!
Ubóstwiam młodą kapustę! Chętnie spróbowałabym wersji z kurkami 😉
ale pyszności:) pięknie się prezentuje:)
Tak smakowicie wyglądającej kapusty dawno nie jadłam, pozdrawiam:)
No z kurkami jeszcze nie jadłam ale zwykła kapusta stała się dzięki nim niezwykła:)
Tylko nie śmierdzący koperek, który zabije najważniejszy smak…
Jak nie lubisz to nie dodawaj.