W Pałacu w Paszkówce (20 km od Krakowa ) w dniach 10-12 luty odbędzie się impreza pt. „Zimowe Smakowisko”. Do 22 stycznia Internauci oddawali swoje głosy na kandydatów, którzy zgłosili chęć udziału. Kandydatów było sporo a miejsc tylko 7, Piotrek zdobył 100 głosów i uplasował sie na 3 miejscu za co serdecznie dziękujemy osobom, którzy oddali na niego głos.
Piotrek na Zimowym Smakowisku wraz z pozostałymi wybranymi osobami, głównie blogerami będzie pełnił rolę „gwiazdy kuchni”. Osoby te będą miały za zadanie przygotować trzy dania – przystawkę, danie główne (na bazie makaronu) oraz deser, każde w ilości ok. 15 porcji. Smakowym tematem przewodnim będą afrodyzjaki. Organizatorzy zapewniają produkty i miejsce do wykonania dań, do niedzieli mamy przygotować listę potrzebnych produktów.
Ale rola kucharza, to nie tylko obowiązki ale i możliwość wygrania nagrody o wartości 1500 zł. Nie wykluczone, że do wygrania będą także nagrody dodatkowe. Co więcej Pałac w Paszkówce każdemu z kucharzy zapewnia nocleg (oddany do dyspozycji jest cały hotelowy pokój, więc jadę jako osoba towarzysząca) na cały weekend.
Każdy z uczestników jest także zobowiązany do przywiezienia do Paszkówki dwóch butelek własnoręcznie przygotowanej nalewki (mamy wiśniówkę i nalewkę z czarnej porzeczki).
Jednak najważniejsza część imprezy to degustacja przygotowanych przez „gwiazdy” specjałów. Będzie ona otwarta dla gości, którzy zdecydują się spędzić w Pałacu cały walentynkowy weekend, jak i dla wszystkich, którzy odwiedzą Paszkówkę tylko 12.02. A ono jak przedstawia się plan niedzielnych atrakcji:
15.00 – oficjalne otwarcie Smakowiska wraz z przedstawieniem uczestników.
15.15 – rozpoczęcie degustacji w przepięknej sali marmurowej Pałacu w Paszkówce. Za bilet wstępu pobierana będzie opłata w wysokości 35 zł i będzie ona w całości wymienna na oferowane dania. Bilet ów będzie miał wartość 5 „smaków”, które będą oficjalną walutą Smakowiska. Porcja każdego dania kosztować będzie 1 smak (za wyjątkiem dań głównych, która mała porcja będzie kosztować 1, a duża 2 smaki). Oczywiście przez całą imprezę działać będzie minikantor (na recepcji) wymieniający złotówki na smaki. Dodatkowo wykorzystanie każdych 5 smaków upoważniać będzie do oddania jednego głosu na najlepszą potrawę Zimowego Smakowiska, a tym samym wytypowanie swego faworyta do zwycięstwa.
15.15 – degustacja przystawek
16.00 – degustacja dań głównych
17.00 – degustacja deserów
(Przez cały czas trwania degustacji będzie także można degustować nalewki przygotowane przez uczestników).
17.45 – Wyłonienie zwycięzcy Zimowego Smakowiska oraz wręczenie nagród.
19.00 – Integracyjna zabawa przy tańcach i muzyce, która trwać może choćby do białego rana.
Organizatorami byli Pałac w Paszkówce jak i portal Głębia Smaku