Sorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny.
Ostatnio zapanowała moda na półpłynny sorbet, który można pić ze szklanki przez słomkę. ale ja wolę jego bardziej stałą konsystencję i jem go łyżeczką.
Sorbety i lody pojawiają się w moim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia.
Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu.
Idealny Sorbet z melona z winem:
- 1 melon galia
- 4 łyżki cukru
- 100 ml białe wino półwytrawne,
- owoce do dekoracji
Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Melona kroimy na ćwiartki, wydrążamy , obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Kawałki melona wkładamy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood , zalewamy syropem winnym, dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin.
Sorbet z melona przekładamy do pucharków, podajemy z owocami.