Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami)

Na upalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które niektórzy uważają za mało wartościowe owoce, gdyż mirabelki rosną u nas wszędzie, na obrzeżach dróg, nad jeziorem, za płotami ogródków działkowych. Bo mirabelki nie potrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko.

Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone.

Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu.  Można również upiec samą tartę z tego przepisu i wyłożyć tartę bitą śmietaną, czy inną zimną masą i udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem.

SAM_7928

tarta z budyniem i mirabelkamiSkładniki na ciasto kruche:

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania

1/3 szklanki kaszki kukurydzianej

1/3 szklanki cukru

1/2 łyżeczka soli

125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na tarty

3/4 szklanki jogurtu greckiego

2 żółtka jajek

cukier trzcinowy

Przygotowanie: 

Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i zimny jogurt. Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną i lekko posypujemy mąką, ciastem wykładamy formę, podnosimy brzegi ciasta do wysokości formy, lekko ciasto dociskamy.

Składniki na budyń domowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 125 ml  syropu malinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mieszamy mąkę w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z  syropem malinowym . Wlewamy rozrobioną mąkę . Gotujemy cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia .

Gdy budyń ostygnie przekładamy na surowe ciasto i obkładamy budyń połówkami umytych, suchych żółtych i czerwonych mirabelek, posypujemy cukrem trzcinowym.

Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem, zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 30 minut.  Przykrywamy tartę papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Po upieczeniu schładzamy tartę w lodówce, aby masa budyniowa nie wypłynęła.

Tarta gotowa, pyszna i zdrowa.

TartaSAM_7964

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *