Deser z truskawkami. Wykorzystałam do niego truskawki, kokosowy wafel w czekoladzie zamiast cukru, oraz sos truskawkowy, w którym karmelizowałam truskawki.
Składniki:
250 g truskawek
330 ml śmietany 30%
wafel kokosowy w czekoladzie
4 łyżki sosu truskawkowego
serca czekoladowe
sos czekoladowy
Przygotowanie:
Przygotowanie: Wafel kokosowy ścieramy na tarce do parmezanu. 3 truskawki kroimy w cienkie plastry i układamy w 3 pucharkach opierając je o brzeg naczynia, aby tworzyły rozetkę. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno, następnie dodajemy starty wafel i mieszamy delikatnie łyżką. 4 truskawki kroimy w kostkę i wsypujemy do rondelka, dodajemy 4 łyżki sosu truskawkowego i dusimy na małym ogniu aż truskawki zrobią się miękkie i całość zgęstnieje, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy łyżką i przekładamy do pucharków, wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy cienkimi paskami truskawek, wbijamy w powierzchnię czekoladowe serce i robimy smugi z sosu czekoladowego.