VI Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku
9-12 sierpnia 2012 r. na Starym Rynku w Poznaniu
Jak co roku centrum Festiwalu znajdzie się na poznańskim Starym Rynku. Jarmark Dobrego Smaku przyciągnie ponad 120 wystawców oferujących regionalne przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Będą m.in. poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków. A smakosze „zagranicznego” menu będą mogli skosztować bretońskich ostryg, węgierskich wędlin, słodkigo sękacza – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina z europejskich regionów winiarskich.
Na rynku stanie też scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni znanych restauracji i znane osobowości kulinarne- poznańscy Sushimasterzy, oraz Grzegorz Łapanowski z Kuchni+, Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom Kuchni+ i TVN, oraz Maryla Musidłowska dziennikarka kulinarna, autorka programu Mammaryla w Kuchni+. Będzie można skosztować wykonanych przez nie potraw na stoisku promocyjnym sponsora festiwalu – firmy Aquanet.
a wieczorami otrzymacie trochę duchowo-muzycznej strawy w postacie folku, jazzu, muzyki klasycznej i bluesa, muzyka już na stałe wpisała się w tło Festiwalu.
Również dorośli znajdą coś dla siebie:
w Dreagonie w piątkowy wieczór w godzinach 19.00-23.00 odbędzie się Live Show i kolacja, których tematem będą potrawy jednogarnkowe.
w Sheratonie w sobotę o 14.00 odbędzie się pokaz kulinarny i degustacja kuchni śródziemnomorskiej z elementami fusion.
Restauracja Toga ugości w sobotę o godz. 19.00 tych wszystkich, których interesuje przygotowywanie potraw w próżni, w niskich temperaturach, będzie można posmakować łososia „ugotowanego” w 50 stopniach lub cielęcinę „duszoną” w próżni przez trzy dni?
Aby stać się ekspertem w danej dziedzinie kulinariów trzeba wziąć udział w Laboratoriach Smaku, które odbywać się będą w Trattorii Castellana przy u. Fredry. Laboratoria Smaku to spotkania wykładowo-degustacyjne prowadzone przez ekspertów w danej dziedzinie. W tym roku można stać się „ekspertem” od węgierskich wędlin paprykowanych i przetworów warzywnych, hiszpańskich win i oliwy, polskich serów kozich oraz wszelkich miodów również pitnych.
Ci co chcą podnieść swoje kwalifikacje w kuchni powinni zajrzeć na zajęcia warsztatowe Akademii Kulinarnej SPOT., które odbędą się w ramach Festiwalu w restauracji SPOT. na Dolnej Wildzie. W małych grupach w profesjonalnie wyposażonej kuchni, prowadzone przez prawdziwych ekspertów będzie można poznać kuchnię sezonową i dania z grilla.
Oczywiście festiwal nie obędzie się bez Konkursów:
1. Polska Nalewka Roku gdzie w szranki staną twórcy domowych nalewek z całego kraju.
2. Konkurs „Drożdżowe”gdzie zaprezentują się wielkopolskie cukiernie, oraz mistrzowie domowych wypieków.
3. Szare Kluchy konkurs dla restauratorów, którzy przyrządzą Kluski z utartych, surowych ziemniaków.
Festiwalowa niedziela to już tradycyjnie Dzień z Powiatem Poznańskim. W ramach Dnia z Powiatem Poznańskim wystąpią m.in. zespół Wolna Sobota, Face to Face Jarka Buczkowskiego i Spirit Brass Quintet. Nie zabraknie konkursów dla widzów, pokazów kulinarnych, interaktywnych wystaw.
Inna forma Festiwalu to niedzielne spotkanie poświęcone historii literatury kulinarnej: „historia książek kulinarnych od Mezopotamii do kuchni molekularnej”, oraz konferencja: Jak nawiązać i skutecznie prowadzić lokalną współpracę restaurator-producent – spotkanie producentów regionalnych specjałów z restauratorami.
Partnerem hotelowym Festiwalu są poznański Hotel Sheraton i mieszcząca się w nim Restauracja Fusion. To w Sheratonie zatrzymają się wszyscy goście specjalni Festiwalu. Restauracja Fusion przez cztery dni prowadzić będzie swą plenerową filię na poznańskim Rynku by i tam mieszkańcy miasta i turyści skosztować mogli wspaniałych dań na co dzień serwowanych w hotelu.
KONKURS dla czytelników bloga
Odpowiedz na pytanie znajdujące się w zakładce, dotyczące ulubionego elementu programu OFDS
• 1 jedno- lub dwuosobowy nocleg w czasie trwania Festiwalu w hotelu Sheraton w Poznaniu (do wyboru: noc z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę);
• udział dla 2 osób w wybranym Laboratorium Smaku;
• udział dla 1 osoby w warsztacie Live Cooking odbywającym się w piątek (Sheraton) lub sobotę (Dragon);
• udział dla 2 osób w warsztatach przyrządzania dań ze świni złotnickiej prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego (sobota).
Więcej szczegółów można znaleźć na stronie Festiwalu