Sajgonki pieczone w Air Fryer bez tłuszczu. Spring Rolls z farszem z mięsa, cukinii i marchewki. Wczoraj były sajgonki, dzisiaj powtórka, nie są nasączone tłuszczem, gdyż piekę je w 200 stopniach C przez 15 minut w air fryer. Takie beztłuszczowe Sajgonki to ostatnio nasza ulubiona przekąska, czyli zwijane naleśniki w papierze ryżowym. Robię też często Fresh Spring Rolls ze szparagami, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską lub spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym z sosem sojowym, a do wszystkich sajgonek podaję sos sweet chili jest idealny w smaku.
Spring Rolls z AF są idealne podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystuję surowe mięso i tarte świeże warzywa. Jak chcecie się odchudzić to farsz z samych warzyw jest najlepszy!
Składniki farszu są dowolne, dajcie to co kto lubi!!!
Pieczone Sajgonki, Spring Rolls z farszem z mięsa, cukinii i marchewki:
– papier ryżowy, 1 arkusz na porcję
– 250 g mięsa mielonego
– 1 marchewka
– 1 cukinia
– sól, pieprz, majeranek, chili do smaku
Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na durszlaku, odciskamy z nadmiaru płynu. Mięso mielone mieszamy z warzywami, doprawiamy do smaku.
Jak zawijać sajgonki?
Jeśli wcześniej zwijaliście gołąbki z pewnością zrobicie sajgonki!
Kilka wskazówek:
1.Pierwszy krok, należy zmoczyć papier ryżowy najlepiej według opisu na opakowaniu, papier powinien delikatnie zmięknąć. Ułożyć na desce.
2. Drugi krok. Zacznijcie od umieszczenia farszu na brzegu papieru i zawinąć papier ciasno nad farszem. Delikatnie naciągnij dolną część papieru ryżowego w górę i przykryj nadzienie. Staraj się, aby nadzienia były zwarte, aby zawijając w górę nadzienie było przykryte. Szerokość nadzienia powinna być równa szerokości sajgonki. Musisz zostawić kilka cm wolnej przestrzeni z każdej strony do celów zwijania.
Dokładna kolejność układania składników nie ma większego znaczenia.
3. Trzeci krok. Następnie złożyć boki papieru i zawinąć wszystko w ciasny rulon.
do końca, sajgonka musi być całkowicie owinięta! Postępuj tak ze wszystkimi papierami ryżowymi.
Umieszczamy sajgonki w air fryer, tak aby się nie dotykały, pieczemy je w 200 stopniach C przez 15 minut, pieczemy partiami, aż upieczemy wszystkie przygotowane sajgonki. Oczywiście możecie usmażyć sajgonki na tłuszczu jak nie macie AF. Smacznego!
Cudowny przepis na sajgonki :)!