Batonik owsiany. Flapjack

Flapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka.

Flapjack składa się głownie z trzech składników: z płatków owsianych, masła i cukru. Można jednak dorzucić różne składniki, ja dodaję mix składający się z ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego, ale można też dodać do niego orzechy, owoce suszone, można też taki batonik- flapjack polać czekoladą.

Ja przygotowując bazę na te batoniki mieszam po tyle samo cukru brązowego, masła i płatków owsianych. Dodaję też miód, bo Baton flapjack ma być bardzo słodki! Polecam też przepis na domowe Batoniki karmelowe z orzechami.
batonik owsianyBatonik owsiany

Przepis na angielski batonik owsiany flapjack 6 sztuk:

składniki:
100 g masła
100 g cukru brązowego Demerara
1 łyżka miodu
100g płatków owsianych
3 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu, dyni i siemienia lnianego

Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, cukier i miód rozpuszczamy wszystkie składniki mieszając je. Wyłączamy gaz. Wrzucamy płatki owsiane, mieszamy, aż płatki całkiem w chłoną płynną masę i powstanie słodka masa. Wrzucamy dodatki i ponownie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę owsianą i mocno ją ubijamy aby flapjacki się po upieczeniu nie rozpadały. Batony powinny mieć ok 3 cm grubości.

Pieczemy je w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 10 minut, następnie kroimy na równe części i przekładamy na kratkę aby ostygły i zrobiły się zwarte.

Flapjacki są doskonałe do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Pokruszony flapjack (jak musli) możemy zalać mlekiem robiąc z niego pyszną śniadaniową owsiankę. Smacznego.

Flapjack

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Batonik owsiany. Flapjack

  1. Ten przepis to jakaś masakra! Zmarnowałam tylko składniki. Jak dla mnie masła jest o wiele za dużo. „Ciastko” nie piekło się w piekarniku tylko się gotowało, wszystko pływało w keksówce. Po wyjęciu i długim odstaniu nadal bokami lało się masło. Nie polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *