Choinki z piernika. Słodkie, śliczne, przykryte „śniegiem” z białego lukru i posypane kolorową cukrową posypką. Wykonane z ciasta piernikowego, z którego od kilku lat robię pierniczki w ilościach hurtowych. Przygotowanie piernikowych choinek jest bardzo proste, jednak potrzebujemy foremek w kształcie gwiazdki, w kilku różnych rozmiarach, mogą też być foremki okrągłe lub w kształcie kwiatka. Te choinki są przeznaczone na prezenty. A Wy robicie jadalne prezenty? Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni, wczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur.
Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp.
Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej szopki, lub do precyzyjnego zdobienia pierniczków. (na porcję 1 szklanka cukru pudru ubita z 1 białkiem, gdy jest za gęsty dodajemy trochę soku z cytryny, gdy za płynny dosypujemy cukru pudru)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
4 pełne łyżki syropu klonowego np. Premieur lub płynnego miodu
200 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta
Przygotowanie: Masło, syrop klonowy (lub miód) oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku, aż masło, się rozpuści, studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, wlewamy rozpuszczone masło z syropem i przyprawą, dodajemy całe jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż stanie się gładkie i lśniące. Piernikowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę aby się schłodziło i stwardniało.
Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkrawamy po grubym plastrze, który rozwałkowujemy na grubość ok. 0,3-0,4 cm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy z ciasta różnej wielkości gwiazdki Piernikowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż za sprawa sody lekko rosną .
Pieczemy pierniczki ok. 15 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, uważamy aby się nie przypaliły.
Na drugi dzień formujemy i dekorujemy choinki zaczynając od największej gwiazdki (podstawa) do najmniejszej (czubek).
Na każdy upieczony pierniczek kładziemy łyżeczkę lukru królewskiego i rozprowadzamy go po powierzchni pierniczka i przykrywając kolejnym mniejszym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę stawiając ją na sztorc na szczycie każdej choinki, posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy piernikowe choinki aby lukier całkowicie zastygł , możemy na koniec posypać choinki jeszcze cukrem pudrem. Pakujemy w celofan i dajemy w prezencie, takie choinki z piernika mogę też być dekoracją świątecznego stołu.
śliczne urozmaicenie świątecznego stołu 🙂