Kiedyś owies jadły tylko konie. Teraz ludzie uważają owies i jego przetwory np. płatki owsiane za źródło zdrowia. A ciasteczka owsiane uważa się za najzdrowsze ciastka pod słońcem. Można do nich dodać różne dodatki: wiórki kokosowe, ziarno sezamu, orzechy lub migdały, można dodać kakao, cynamon lub czekoladą. Wszystko w zależności od zasobności spiżarni
Ciasteczka owsiane z rodzynkami są świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
5 łyżek brązowego cukru demerara
1/2 kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Ja ciasteczka owsiane robiłam w robocie FP 270 Kenwood, ale wszystko można przygotować ręcznie.
Do misy robota wsypać cukier i żółtka, dokładnie wymieszać, wsypać mąkę, dodać miękkie masło i wyrobić, wsypać płatki owsiane i rodzynki, wymieszać ale niezbyt długo.
Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Stolnicę lekko posypać mąką, rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm i wykrawać foremką, można też robić kulki i spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczka.