Ciasteczka wielkanocne są delikatne, kruche, wyglądają jak pisanki wielkanocne, są idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, albo zapakowane w folię mogą być słodkie pisanki prezentem dla gości.
Pokombinowałam trochę z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasteczko-pisanki, które udekorowałam zielonym lukrem, oraz złotymi kulkami.
Przepis na idealne Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki:
Składniki:
1 szklanka* mąki tortowej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml
Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier, ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker.
Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze.
Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia.
Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy złotymi kulkami.
Czyż Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki nie są piękne?