Jajka faszerowane nowalijkami

Okres około wielkanocny ma to do siebie, że lubię komponować różnorodne farsze do jajek. Jest już wiosna w sklepach, pojawiły się już nowalijki, aż żal by było aby ich nie wykorzystać! Tym razem proponuję jajka faszerowane nowalijkami: rzodkiewką, ogórkiem, oraz gotowanymi żółtkami, resztkami białek i natką pietruszki . Ten nowalijkowy farsz jest bardzo smaczny, tylko delikatnie doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem odrobiny majonezu. A przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste.

Jajka faszerowane rzodkiewką i ogórkiem będą smakować dzieciom, podobnie jak jajka – myszki z sera i rzodkiewki.

Jak nam zostanie trochę farszu nowalijkowego to możemy go zjeść ze smakiem bez niczego, podjadając go za pomocą łyżeczki

Jajka faszerowane nowalijkami na Wielkanoc:

Jajka faszerowane nowalijkamiJajka faszerowane nowalijkami

  • 4 jajka
  • sól z pieprzem w młynku
  • 1/3 ogórka
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu wiosennego z koperkiem

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami przekładamy do blendera, wraz z ogórkiem i rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy  posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc układamy na półmisku z sałatami, każde jajko dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

jajka faszerowane

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *