Tartaletki z musem czekoladowym

Kto nie lubi czekolady? A kto nie lubi gorzkiej czekolady, rumu, wiśni i migdałów?
Tartaletki z musem czekoladowym są kruche, delikatne, są idealne!

Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche tartaletki, wypełniłam je delikatnym musem przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia.

Tartaletki z musem czekoladowymTartaletki z musem czekoladowym

 

Składniki:
1 szklanka* mąki tortowej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml

Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze.

Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym.

Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml  śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami i 100 g gorzkiej czekolady. Doprowadzamy do wrzenia wszystkie składniki, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki z musem czekoladowym posypujemy siekanymi migdałami. Oczywiście tartaletki z czekoladowym musem podajemy z filiżanką kawy Jacobs CREMA GOLD.

Tartaletki z musem czekoladowymTartaletki z musem czekoladowym

 

Mus czekoladowy z borówkami i sorbetem

Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Tartaletki z musem czekoladowym

  1. Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.