Przepis na ciasto i krem to była czysta improwizacja, gdyż nigdy ich nie robiłam, nawet gdy wstawiałam go do lodówki myślałam, że masa się nie zsiądzie. Ale gdy dzisiaj kroiłam ciasto, to konsystencja była wyśmienita. Wniosek ciasto potrzebuje czasu, nie nadaje się dla niecierpliwych.
A oto moja propozycja na ciasto kokosowo-truskawkowe
SKŁADNIKI:
- 2/3 kostki margaryny Kasia
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszki manny
- 1 szkl. wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania formy
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 szkl. cukru
- 5 jajek
- 15 g proszku do pieczenia
- 20 sztuk mrożonych truskawek do ciasta
- 25 dag mrożonych truskawek do masy
- 330 ml śmietany kremówki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 opakowanie polewy czekoladowej – deserowej
- małe bezy
PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbić jajka, dodać cukier i ubić kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypać 3 rodzaje mąki, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodać małe opakowanie proszku do pieczenia, wymieszać. Margarynę włożyć do miseczki, wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, gdy lekko się rozpuści wlać do masy z jajek, dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie zmiksować. Tortownicę posypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć mrożone truskawki. Wstawiać formę do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 50 minut. Po upieczeniu, przestudzić.
W między czasie przygotować masę. Ubijamy na sztywno bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wsypać mrożone truskawki, posypać je cukrem pudrem i zagotować, gotować aż truskawki puszczą sok, zmniejszyć ciepło i gotować aż truskawki się rozgotują, wtedy wlewamy całe opakowanie 400 ml mleczka kokosowego i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc, ilość w zależności od tego jaka chcemy uzyskać słodycz. Następnie wlewamy masę do ubitej śmietany i mieszamy za pomocą trzepaczki, wylewamy na przestudzone ciasto. Do wody o temp. 90 stopni wkładamy opakowanie polewy czekoladowej – deserowej i trzymamy około 5 minut aż stanie się płynna, odcinamy brzeg i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu. Powierzchnię dekorujemy małymi bezikami lub bitą śmietaną. Tortownice wstawiamy do lodówki na cała noc. Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na talerz.