To ciasto z truskawkami upiekł Piotrek, przygotował je miksując ciasto za pomocą trzepaczki, która jest na wyposażeniu blendera Kenwood.
Składniki:
- 25 dag świeżych truskawek
- 1/2 kostki margaryny,
- 1,5 szkl. mąki,
- 2 szt jajka,
- 1/4 szkl. mleko,
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego,
- 7 g proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
- przyprawa do kawy i deserów Kamis
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru trzcinowego do metalowej miski, dodajemy rozpuszczoną margarynę, wbijamy 2 jajka i dokładnie miksujemy za pomocą trzepaczki blendera. Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko, pod koniec wsypujemy połowę opakowania proszku do pieczenia i szybko miksujemy. Ciasto wykładamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Na cieście układamy truskawki i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 5 minut termoobieg, wyłączamy aby ostygło w piekarniku. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i przyprawa do kawy i deserów.