Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami owsianymi rolę zagęstnika, gdyż babeczki, które upiekłam z ich udziałem są bez dodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne!
Składniki na 9 szt:
250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich
2 łyżki jogurtu greckiego
1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną
1 łyżka budyniu śmietankowego
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki nalewki jeżynowej
karmelizowane orzechy laskowe
jeżyny
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier, kakao, płatki owsiane, wlewamy jogurt i olej, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Przekładamy masę do papilotek, najpierw masę czekoladową, następnie kopistą łyżeczkę serka fruit wymieszanego z budyniem, przykrywamy znów masą czekoladową.
Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
Wyciągamy babeczki, odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową, podgrzewamy w rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą czekoladową, na środku babeczki kładziemy po 1 jeżynie, obsypujemy siekanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi. Smacznego!
fajny przepis i ta fasola:) brzmi ciekawie a ja lubie takie 🙂 i jaaaaak wygladają twoje babeczki …wow!
Mniam, wyglądają zachwycająco 🙂
Pingback: Serowe krakersy solone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię