Jagodzianki

W zeszłym roku piekłam jagodzianki z tego przepisu . Tym razem przepis ciut zmodyfikowałam, jedne w ramach eksperymentu posypałam słodkimi granulowanymi otrębami z czarną porzeczką, inne posypałam tylko cukrem pudrem.
Jagodzianki drożdżowe:

Jagodzianki

Składniki:
  • 3 szkl mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli,
  • 12 łyżeczek zamrożonych jagód
  • 6 łyżeczek cukru do posypania jagód
  • cukier puder do posypania jagodzianek
  • granulowane otręby z czarną porzeczką firmy Kupiec
  • cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 1 jajko do posmarowania jagodzianek

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy olej, cukier i sól, mieszamy, gdy przestygnie dodajemy 50 g drożdży i rozcieramy aż wszystko się połączy. Do metalowej miski wsypujemy mąkę i cukier z prawdziwą wanilią, wlewamy zaczyn, dokładnie miksujemy ok 10 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę, jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto, posypujemy deskę mąką i robimy wałek, który kroimy na 12 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce jagód, które posypujemy delikatnie cukrem. Składamy z każdej strony, zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kilka jagodzianek posypujemy granulowanymi otrębami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem 20 minut. Ostudzone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.

Jagodzianki

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *