W ramach liczenia kalorii polecam przygotować mini serniczek bez dodatku cukru z truskawkami i jagodami, wersja light. Na spód wykorzystałam ciasteczka amaretti z Makro, ale nie są konieczne, można je sobie podarować aby zmniejszyć wartość kaloryczną. Serniczek na zimno jest lekki. Przepis na serniczek jest uniwersalny, można wykorzystać również inne owoce, oraz galaretki o innym smaku, zamiast sera można wykorzystać jogurt np. typu greckiego, czy jogurt naturalny. Aby przyspieszyć stygnięcie galaretki zastosowałam kostki lodu.
W ciągu 30 minut powstał pyszny mini serniczek z truskawkami i jagodami (light).
Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebujemy składniki:
serek twarogowy 250 g,
kilka truskawek i 1 łyżkę mrozonych jagód
galaretkę truskawkową Winiary
8 ciasteczek amaretti
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, a następnie dodajemy 5 kostek lodu, które spowodują szybsze stygniecie i krzepniecie galaretki. Ser twarogowy miksujemy blenderem na gładką masę. Gdy galaretka zaczyna tężeć za pomocą blendera Triblade łączymy z serkiem i przekładamy do metalowych obręczy, wyłożonych folią, na dnie wyłożyłam po 4 ciasteczka amaretti, oraz po 4 plasterki truskawek ułożone wokół rantu, wstawiamy do lodówki. Na powierzchni układamy słupki truskawek i jagody. Pokrywamy reszta galaretki. Gdy serniczki stężeją wyciągamy ostrożnie z obręczy i ściągamy folię.
Serniczek dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Smacznego.