Pomarańcze są teraz takie tanie, że nie mogłam się oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru.
Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę.
Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes)
Składniki:
125 g margaryny
1,5 szklanki mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
250 g ricotta
1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodajemy margarynę pokrojoną w małą kostkę, całe jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni lub 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 20 minut, babeczki powinny rumiane.
Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Ser ricotta ubijamy z cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Ser ma mieć konsystencję kremu. Babeczki napełniamy kremem za pomocą łyżeczki. Posypujemy resztą skórki pomarańczowej i syropem pomarańczowym, przygotowanym z soku pomarańczowego z cukrem. W rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć.
Polecam też babeczki z owocami.