Jogurt z musli i owocami. Deser jogurtowy z porzeczkami i musli. Skyr z porzeczkami i musli.
Latem bardzo lubię przygotowywać pyszne desery ze świeżymi owocami. Latem mamy ogrom owoców, tego co daje nam matka natura. Borówki, jagody, jeżyny, maliny, porzeczki. Samo zdrowie na wyciągnięcie ręki. Będąc ostatnio u taty przywiozłam sporo owoców: agrest, czerwoną porzeczkę i wiśnie. Lubię porzeczki, gdyż są smaczne i pełne witamin. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam pyszny deser z islandzkim jogurtem skyr, który nie ma tłuszczu, za to ma masę białka. Chętnie korzystają z niego osoby dbające o linię czy ćwiczące na siłowni. Wysoka zawartość białka, to zasługa mleka, przy jednoczesnym braku tłuszczu. Skyr świetnie wpisuje się w aktualny trend spożywania produktów wysokobiałkowych
Każda pora jest dobra na zdrowy deser. Dzisiaj przyszła pora na letnie idealne śniadanie . Jogurt z musli jest lepszy od kanapki, gdyż w porannym pośpiechu zawsze znajduję czas na przygotowanie jogurtu z musli. Mój jogurt z musli i owocami zyska też uznanie zwolenników zdrowego stylu życia, gdyż musli z jogurtem jest niezwykle wartościową propozycją śniadaniową, zwłaszcza wiosną i latem.
Składniki na 1 porcję:
3 łyżki – czerwona porzeczka
łyżeczka miodu (opcjonalnie)
150-200 g jogurtu naturalnego skyr
2 łyżki musli
Jak przygotować jogurt z musli z owocami? :
Przygotowujemy naczynie do podania. Na dnie układamy 2 łyżki czerwonych porzeczek Jogurt skyr naturalny mieszamy z płynnym miodem (jak ktoś woli naturalny smak to pomija) Jogurt przekładamy na owoce. Skyr jest bardzo gęsty. Wysypujemy 2 łyżki musli z bakaliami i posypujemy pozostałymi porzeczkami. Smaczny deser wysokobiałkowy jest gotowy! Smacznego!
Ale pięknie to wygląda 😀