Lody jogurtowe z porzeczkami najprostsze. Pyszne, zdrowe, fit lody jogurtowe bez jajek, bez śmietanki i konieczności ubijania składników. Rano przywieźliśmy z działki różne owoce, w tym czarne porzeczki, a jogurt mam zawsze w lodówce, więc przygotowałam dla ochłody lody jogurtowe z czarną porzeczką, w końcu mamy jeszcze lato mimo, że na termometrze temperatura jest coraz niższa. Latem dla ochłody zajadamy się różnymi domowymi lodami, w tym lodami jogurtowymi z owocami. Do przygotowania tych „lodów” potrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać z odrobiną cukru pudru, całymi owocami i dla koloru roztartymi widelcem czarnymi i czerwonymi porzeczkami, gdyż barwnik mają w skórce. Masę jogurtową wystarczy przełożyć do foremek, najlepiej silikonowych i mrozić w zamrażarce przez kilka godzin.
Następnym razem przygotuję lody jogurtowe o innych smakach, np. do jogurtu greckiego dodam truskawki i będę jeść mrożony jogurt truskawkowy.
Składniki na około 6 sztuk:
1 szklanka jogurtu greckiego
czarna i czerwona porzeczka (około 3/4 szklanki)
1 łyżka cukru pudru lub ksylitol (lub więcej jak ktoś lubi słodkie lody)
Jogurt grecki dokładnie ucieramy łyżką z cukrem pudrem. Połowę porzeczek ucieramy widelcem, aż skórki puszczą czerwony sok, dodajemy do jogurtu i niedbale łączymy, wsypujemy pozostałe porzeczki i ostrożnie mieszamy aby ich nie uszkodzić.
Nakładamy do foremek, po godzinie wkładamy drewniane patyczki i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Polecam bo lody jogurtowe są pyszne. Smacznego 🙂
mniam mniam same pysznosci!!
Akurat na upały 🙂