Lody jogurtowe z porzeczkami

Lody jogurtowe z porzeczkami najprostsze. Pyszne, zdrowe, fit lody jogurtowe bez jajek, bez śmietanki i konieczności ubijania składników.  Rano przywieźliśmy z działki różne owoce, w tym czarne porzeczki, a jogurt mam zawsze w lodówce, więc przygotowałam dla ochłody lody jogurtowe z czarną porzeczką, w końcu mamy jeszcze lato mimo, że na termometrze temperatura jest coraz niższa. Latem dla ochłody zajadamy się różnymi domowymi lodami, w tym lodami jogurtowymi z owocami. Do  przygotowania tych „lodów” potrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać z odrobiną cukru pudru, całymi owocami i dla koloru roztartymi widelcem czarnymi i czerwonymi porzeczkami, gdyż barwnik mają w skórce. Masę jogurtową wystarczy przełożyć do foremek, najlepiej silikonowych i mrozić w zamrażarce przez kilka godzin.

Lody jogurtoweLody jogurtowe

Następnym razem przygotuję lody jogurtowe o innych smakach, np. do jogurtu greckiego dodam truskawki i będę jeść mrożony jogurt truskawkowy.

Składniki na około 6 sztuk:

1 szklanka jogurtu greckiego
czarna i czerwona porzeczka (około 3/4 szklanki)
1 łyżka cukru pudru lub ksylitol (lub więcej jak ktoś lubi słodkie lody)

Jogurt grecki dokładnie ucieramy łyżką z cukrem pudrem. Połowę porzeczek ucieramy widelcem, aż skórki puszczą czerwony sok, dodajemy do jogurtu i niedbale łączymy, wsypujemy pozostałe  porzeczki i ostrożnie mieszamy aby ich nie uszkodzić.

Nakładamy do foremek, po godzinie wkładamy drewniane patyczki i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Polecam bo lody jogurtowe są pyszne. Smacznego 🙂

mrożony jogurt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Lody jogurtowe z porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *