Dzisiejsze danie, które dzisiaj przygotowałam zajmuje 10 minut. Potrzebujemy do wykonania tylko łososia, cukinię, marchewkę i por.
Dietetyczną wersję łososia grillowanego z warzywami polecam dla tych co liczą kalorie albo preferują zdrowe odżywianie. Oprócz tego, że tak przygotowany łosoś jest smaczny to do tego mało kaloryczny. Podałam go z warzywami, które zostały poddane tylko krótkiej obróbce termicznej.
Łosoś grillowany z rozmarynem i z warzywami w wersji light.
- 3 dzwonka łososia
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cukinia
- łyzka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól prowansalska i ognista mieszanka przypraw Kamis
- świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię i pora kroimy w kawałki o tej samej długości, a następnie kroimy je w cienkie paseczki. Marchewkę kroimy w plasterki. Dzwonka łososia doprawiamy sola prowansalską i ognistą mieszanka przypraw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła oraz układamy dzwonka łososia, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy plasterki marchewki i grillujemy, po 5 minutach łososia odwracamy, układamy na nim listki rozmarynu, dodajemy paseczki pora i cukinii. Przyprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Wszystko podsmażamy jeszcze ok. 5 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie przypaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Na talerz wyłożyć łososia i warzywa. Można jako dodatek do łososia przygotować dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i świeżego ząbka czosnku.
no pięknie ten łosoś wygląda, moja ulubiona ryba 🙂
Super przepis! Tylko czemu „dzwonka” a nie dzwonek?