Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli

Meksykańskie mini burgery podane z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli, z szybkim sosem tex-mex i kukurydzianymi plackami,

meksykańskie mini burgery, 12 sztuk:

Meksykańskie mini burgery

  • 250 g chudej mielonej wołowiny
  • 250 g wędzonej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki prażonej cebulki lub 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne (około 1/4 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Salsa z  pomidorów i czerwonej cebuli:

  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 2 łyżki cytrynowego kremu balsamicznego
  • 1 papryczka piri piri z zalewy
  • kolendra
  • szczypta pieprzu cayenne

Błyskawiczny sos tex-mex:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kolendra

Placki kukurydziane:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • Burgery meksykańskie: Do miski wkładamy mięso, obraną z osłonek kiełbasę, wsypujemy prażoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa pieprz cayenne, paprykę słodką, kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy 12 małych kulek, które spłaszczamy delikatnie ręką. Grillujemy na  posmarowanej olejem patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony.
  • Salsa z  pomidorów i czerwonej cebuli:  Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy w miseczce cytrynowym kremem balsamicznym . Pomidory kroimy na ćwiartki, ścinamy ostrym nożem skórkę i wyciągamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kosteczkę i wkładamy do miseczki  z cebulą. Papryczkę piri piri kroimy w malutką kosteczkę i dodajemy do składników w miseczce, doprawiamy pieprzem cayenne i dodajemy posiekaną kolendrę.
  • Sos tex-mex: Mieszamy jogurt z majonezem, pieprzem cayenne, doprawiamy solą, pieprzem i siekaną kolendrą. Sos  podajemy w miseczce, delikatnie posypujemy czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
  • Placki kukurydziane: mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę kukurydzianą z jajkami, wodą gazowaną, doprawiamy solą. Smażymy okrągłe płaskie placuszki na smalcu.

    Burgery układamy na plackach,  polewamy sosem tex-mex. Obok układamy salsę z pomidorów i cebuli.

Meksykańskie mini burgeryMini burgery meksykańskie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli

  1. Pingback: Sprawdzone przepisy z grilla - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *