Orzechowe Brownie (torcik)

Brownie jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Jego zaletą jest to, że trudno je zepsuć. Klasyczne amerykańskie Brownie jest płaskie, prawie zakalcowate, gdyż nie dodaje się do niego proszku do pieczenia, a kroi się je w kwadraty. Mildred „Brownie” Schrumpf to autorka, od której wzięła się nazwa tego amerykańskiego ciasta, zapomniała do swojego ciasta dodać proszku do pieczenia. Do orzechowego brownie dodana jest 1 łyżeczka sody oczyszczonej, gdyż miało troszkę wyrosnąć.

Przepis jest ekspresowy, trzeba mieć tylko pod ręką gorzką czekoladę ( u nas zawsze kilka leży w zapasie).  Ponadto dodaje się masło, jajka, niewiele cukru  i bardzo mało mąki. Ciasto piecze się kilkanaście minut. Brownie powinno być wilgotne.

Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do Brownie są orzechy. Orzechy zostały posiekane przed dodaniem. Można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.

Najlepszym wykończeniem Brownie jest polewa czekoladowa. Drobno posiekaną czekoladę zalewamy wrzącą kremówką i mieszamy do  połączenia masy czekoladowej.

Klasyczne brownie kroi się w kwadraty, to upieczone zostało w okrągłej formie (18 cm) i podane jako czekoladowy torcik z dodatkiem bitej śmietany wymieszanej z posiekaną czekoladą z orzechami.

Orzechowe brownie:

Orzechowe brwonie

300 g  gorzkiej czekolady

100 g gorzkiej czekolady z orzechami

1/2 kostki masła + 1 łyżka do posmarowania formy

1/2 szklanki mąki pszenej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

3 jajka

200 g łuskanych orzechów piniowych lub włoskich

W kąpieli wodnej małym ogniu rozpuszczamy w misce masło z 200 g posiekanej czekolady, dokładnie mieszamy.

Jaja ubijamy mikserem, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z 1 łyżeczką sody oczyszczonej.

Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, wrzucamy 3/4 posiekanych niezbyt drobno orzechów i mieszamy ręcznie silikonową łyżką.

Spód formy smarujemy masłem, posypujemy orzechami, ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C, pieczemy około 20 minut.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Siekamy drobno 100 g czekolady, którą zalewamy 100 ml wrzącej śmietany kremowej, dokładnie mieszamy do  połączenia i wylewamy na wyjęte z formy brownie, posypujemy resztą orzechów.

200 ml śmietany 30 % ubijamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę z orzechami, podajemy do orzechowego brownie pokrojonego w trójkąty.

Orzechowe BrownieCzekoladowe Brwonie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Orzechowe Brownie (torcik)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.