Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym to kwintesencja pysznej, aromatycznej domowej kuchni. Skrzydełka kurczaka marynowane były w słodko-ostrej marynacie na bazie syropu klonowego, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki i odrobiny oleju. Te skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach.
Wiosną podaję pieczone skrzydełka kurczaka z surówką z młodej kapusty.
Składniki na 2 porcje skrzydełek, chociaż i 3 osoby się najedzą 😉
10 skrzydełek kurczaka, około 900 g
płaska łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki curry
1 łyżka oleju rzepakowego
sól morska
Przygotowanie pieczonych skrzydełek kurczaka: Skrzydełka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych części, czyli lotek, nie wykorzystujemy, ale możemy je zamrozić i użyć np. do przygotowania bulionu. Skrzydełka przekładamy do miski, doprawiamy przyprawami, następnie dodajemy olej i syrop klonowy, mieszamy aby wszystkie składniki pokryły równomiernie skrzydełka. Miskę ze skrzydełkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli skrzydełka wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie skrzydełka, pokrojone ziemniaki i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy skrzydełka ok. 10 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę.
Pingback: Udka kurczaka pieczone - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię