Piotrek był w lesie, przyniósł kurki, a jak są kurki w domu to mamy dużo pomysłów by je wykorzystać. Najprostszy sposób to dodać je do sosu. Pierwsze słowo się liczy powiedział Piotrek jak zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe.
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem
Składniki:
4 podudzia kurczaka
jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz od Kotanyi ,
25 dag kurki
150 ml śmietany 36 %
1 cebula
2 łyzki oleju
świeży tymianek
Przygotowanie:
Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą ostrego noża ( u mnie do mięsa genius) zeskrobujemy resztki mięsa, oraz odcinamy torebki stawowe. Nacieramy podudzia przyprawami, zostawiamy na 30 minut w lodówce i podsmażamy na 1 łyżce oleju z każdej strony, podlewamy wrząca wodą i dusimy przez mniej więcej 30 minut. W osobnym rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę z kurkami, doprawione solą i pieprzem.
Wyciągamy mięso, wlewamy do płynu z duszenia podudzi śmietanę i łączymy za pomocą trzepaczki, Wsypujemy duszone kurki z cebulką, dodajemy pojedyncze listki tymianku, mieszamy i chwilkę całość dusimy.
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem.
Smacznego!
Obłędny obiad! Dla mnie idealne połączenie smaków! Każdy element uwielbiam !