Najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym. Oraz kopytka w sosie grzybowym.
Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny!
Składniki
½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków)
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
100 ml śmietanki kremowej 30%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie płaska łyżeczka mąki
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, gdy płyn odparuje, posypujemy grzyby odrobiną mąki i podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilkę dusimy, następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.
Przepyszny 😊
Na obrazku widac ze nie używasz śmietany tylko produktu śmietanopodobnego
Anonimie kup sobie okulary bo nie dowidzisz, na zdjęciu jest słodka śmietanka 30%
wg mnie to sztuczna śmietana
To sobie kup prawdziwą, skoro twierdzisz, że to sztuczna!
ale to nie koniecznie taka smietana obojętne gdzie
To na pewno smietana 30% sama jej uzywam i jest najlepsza
ja uzywam Niemieckiej i tez dobre 😀
Czyli 1 raz. Tak jak ja. Sam zbieram a zrobic nie potrafie. Ale czytac ze zrozumieniem tak. Pozdrawiam i fam opinie 🙂
Dobry przepis, daje możliwość ingerencji w proporcje – miałem więcej grzybków, więc dodawałem wszystkiego „na oko”. Sosu wystarczy mi na dwa obiady i rzeczywiście wyszedł przepyszny. Rzadko gotuję, ale zawsze korzystam z przepisów jako punkt startu. Jak nie jest się kulinarnym fajtłapą, to nie trzeba robić wszystkiego wg instrukcji. Wystarczy po prostu pilnować tego co się robi. Grzybki to bajeczny materiał kulinarny… Nawet same, tak po prostu z solą usmażone na masełku są świetne. Polecam przepis jako doskonały i prosty w obsłudze. 🙂
Przepyszny sos polecam w 100 % 🙂
Smietana czy nie smietana niech każdy robi z tego co ma. Przepis super
powiem szczerze nie przepadam za grzybami , wolę zbierać ale sos mnie powalił na kolana a syn ,który nie cierpi grzybów wciągał łyżka za łyżką kozak normalnie super przepis
Cieszę się, że przepis się przydał.
Nic dodać nic ująć ! Idealna esencja smaku. Sos przepyszny polecam !! 😊
bardzo smaczny sos. Pozdrawiam
Disiaj nazbierałem mnogo kozaków i zrobiłem według przepisu podanego nażarłem się po dszystkie czasy .
Sos wyśmienity i koniecznie trzeba dodać pietruszkę zieloną polecam zdecydowanie ten przepis
Ja dodaję jeszcze koper
Sos przepyszny, wyszedł idealnie
Anie gotuje sie ich a potem juz ugotowane sie dusi
ale śmietana tam na zdjęciu to jest chyba z proszku
Na jednym ze zdjęć jest śmietana wykorzystana do potrawy to śmietana 30% w kubeczku
nie ma co się rozpisywać mega super
Pingback: The best of 2018, czyli najpopularniejsze przepisy w 2018 roku. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przeprzeprzepyyyszny!!!!!!!!!!! Gorąco polecam!!!! Ten przepis jest idealny!! Nie lubię sosów grzybowych, ale ten…..niebo w gębie 🙂
Dziękuję i życzę smacznego 🙂