Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów?

Najlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także, gdy mamy pod ręką  tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Najlepszy sos grzybowyNajlepszy sos grzybowy

Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym. Oraz kopytka w sosie grzybowym.

Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny!

Składniki

½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków)
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
100 ml śmietanki kremowej 30%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie płaska łyżeczka mąki

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę.

Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam.

Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, gdy płyn odparuje, posypujemy grzyby odrobiną mąki i podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilkę dusimy, następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.

sos grzybowysos grzybowygrzyby podgrzybkigrzyby kroimy w plastrysos grzybowy ze śmietaną i natką pietruszki

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

27 myśli nt. „Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów?

  1. Dobry przepis, daje możliwość ingerencji w proporcje – miałem więcej grzybków, więc dodawałem wszystkiego „na oko”. Sosu wystarczy mi na dwa obiady i rzeczywiście wyszedł przepyszny. Rzadko gotuję, ale zawsze korzystam z przepisów jako punkt startu. Jak nie jest się kulinarnym fajtłapą, to nie trzeba robić wszystkiego wg instrukcji. Wystarczy po prostu pilnować tego co się robi. Grzybki to bajeczny materiał kulinarny… Nawet same, tak po prostu z solą usmażone na masełku są świetne. Polecam przepis jako doskonały i prosty w obsłudze. 🙂

  2. powiem szczerze nie przepadam za grzybami , wolę zbierać ale sos mnie powalił na kolana a syn ,który nie cierpi grzybów wciągał łyżka za łyżką kozak normalnie super przepis

  3. Pingback: The best of 2018, czyli najpopularniejsze przepisy w 2018 roku. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Przeprzeprzepyyyszny!!!!!!!!!!! Gorąco polecam!!!! Ten przepis jest idealny!! Nie lubię sosów grzybowych, ale ten…..niebo w gębie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *