Czekoladki nadziewane

Silikonowe foremki do pralinek kupiłam ponad rok temu, patrzyłam na nie, przekładałam je z kąta w kąt i nic z nimi nie robiłam. Aż przyszła na nie pora, a to za sprawą piernikowych bajaderek, które przygotowałam na Sylwestra. Ponieważ bajaderki były obtaczane w kuwerturze i zostało mi jej trochę, postanowiłam kuć żelazo póki gorące i zrobić domowe praliny. Przyszła więc pora aby się nimi pochwalić. Pralinki czekoladowe z żurawiną, okazały się hitem 🙂

Najlepsze domowe Czekoladki nadziewane żurawiną:

Czekoladki nadziewaneCzekoladki nadziewane

Składniki:
około 100 g Kuvertüre Volmilch mlecznej kuwertury
żurawina w żelu

Kuwerturę łamiemy na kawałki i przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na rondelku z gorącą wodą. Stale mieszając silikonową łyżką  czekamy aż się rozpuści, następnie ją schładzamy, a potem znów ponownie podgrzewamy.

Tak przygotowaną czekoladę nakładamy do foremek na pralinki za pomocą pędzelka, schładzamy w lodówce i ponownie nakładamy drugą warstwę, ponownie schładzamy aż czekolada stężeje.

Do zastygniętych foremek z czekolady wkładamy łyżeczką odrobinę nadzienia z żurawiny, aby nie wystawało ponad foremkę, aby zostało miejsce na przykrycie spodu praliny czekoladą.

Pozostałą czekoladę ponownie podgrzewamy i wylewamy na wierzch pralinek, tworząc ich spód. Powierzchnię wygładzamy nożem lub szpatułką. Tak przygotowane pralinki czekoladowe ponownie wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała.

Foremkę z zastygniętymi pralinami odwracamy do góry dnem i wyciskamy czekoladki z silikonowej formy. Smacznego! Jak na pierwszy raz chyba źle nie wyglądają? 😉

Pralinki możemy włożyć w papilotki, możemy je zapakować w pudełeczko lub ozdobną folię i podarować. Pralinki najlepiej przechowywać w lodówce. Nasze nie miały tyle czasu, gdyż zniknęły w oka mgnieniu.

Czekoladki nadziewane

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Czekoladki nadziewane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *