Deser z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego, truskawek i nowości Dr. Oetkera żelatyną-fix deserową , która łatwo i szybko rozpuszcza się w wodzie oraz idealnie łączy się z serkami, twarogiem, śmietanką, jogurtem a także z owocami. Dzięki temu deser był niezwykle aksamitny, puszysty i bez żadnych grudek. Deser zniknął w oka mgnieniu:)
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
1 op. żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
100 ml truskawek
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
srebrne kulki dekoracyjne Dr. Oetkera
250 g umytych, bez szypułek truskawek miksujemy blenderem. Opakowanie Żelatynę- fix wsypujemy do mieszanki 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody, krótko miksujemy , po czym od razu dodajemy ją do zmiksowanego jogurtu naturalnego ze 100 ml cukru , łączymy wszystko mikserem na jednolitą masę, dodajemy zmiksowane truskawki, łyżką mieszamy ale nie na jednolitą masę, wlewamy do tortownicy z kominkiem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godziny do stężenia. Pozostałe truskawki kroimy w plastry i układamy na tężejącej masie. Galaretkę truskawkową przygotowujemy z 300 ml wrzącej wody, studzimy i wylewamy na masę z truskawkami, wstawiamy do lodówki aby całość stężała. Dla dekoracji posypujemy deser srebrnymi kulkami, trzeba pamiętać by używać ich po zastygnięciu galaretki, gdyż srebrna powłoka rozpuszcza się w płynie.
Pingback: Torcik jogurtowy z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię