Moje desery piankowe to trochę improwizacja, powstają w zależności od dodatków, które wyciągam z zamrażalnika. Ostatnio pokazywałam deser piankowy z jagodami.
Składniki:
ok 100ml mleka,
125g pianek jojo,
200 ml śmietanki 30%
ok. 100 g mrożonych malin + trochę soku z malin w cukrze
2 łyżeczki cukru
różowy cukier
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy, wsypujemy pianki jojo i rozpuszczamy pianki na wolnym ogniu cały czas mieszając ( masy nie wolno zagotować). Masę lekko studzimy. W między czasie ubijamy śmietankę na sztywno z 2 łyżeczkami cukru. Miksujemy 3/4 malin mrożonych, dodajemy do pianki, mieszamy trzepaczką. Odkładamy 4 kopiaste łyżki ubitej śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo gęstniejącą masę piankową do śmietanki, mieszamy trzepaczką. Powstałą masę przekładamy do małych szklaneczek, odstawiamy do stężenia. Resztę ubitej śmietanki mieszamy z odrobiną soku z malin w syropie. Wykładamy na piankę. Mrożone maliny rozrzucamy na śmietance, posypujemy różowym cukrem.
Polecam!
Apetyt robisz z samego rana 🙂