Deser z czekoladą i bitą śmietaną oraz porzeczkami to najlepsze rozwiązanie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Prosty szybki deser przygotowuje się bardzo szybko, a składniki, czyli czekoladę, słodką śmietankę i owoce mam zawsze w domu. Mini deserki z delikatnym musem czekoladowym bitą śmietanką i owocami to świetne dodatki do popołudniowej kawki. Czerwone porzeczki zostały przykryte warstwą słodkiej ubitej śmietanki i musem z gorzkiej czekolady i śmietanki. To dobry sposób na letnie popołudnie. Deser z czekoladą i bitą śmietaną najlepiej prezentuje się w małych szklaneczkach.
Inspiracją do przygotowania tego pysznego deseru był mój mus czekoladowy z owocami.
Taki mus czekoladowy z bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską.
Przepis na najprostszy deser czekoladowy.
Składniki na 3 porcje:
3 łyżki czerwonych porzeczek + trochę do dekoracji
200 ml śmietanki kremowej 30%, prosto z lodówki
1 łyżka cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
świeża mięta
Przygotowanie :
Umyte i osuszone porzeczki bez szypułek układamy w szklanych naczyniach. Połowę śmietanki kremowej ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Układamy ją na porzeczkach i wstawiamy do lodówki. W małym rondelku zagotowujemy drugą połowę śmietanki, odstawiamy rondelek z ognia i dodajemy połamane kostki czekolady. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Mieszamy energicznie trzepaczką, aż powstanie gładka puszysta masa.
Po ostudzeniu warstwę ubitej śmietany polewamy musem czekoladowym, dekorujemy porzeczkami i wstawiamy do lodówki aby mus trochę zastygł. Dekorujemy deser listkami świeżej mięty. Smacznego!
Spróbowaliśmy, dobre!
Pingback: 1retribution