Kefir jest doskonałą bazą do różnych słodkich deserów, których smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Desery na bazie kefiru są niskokaloryczne, dietetyczne, lekkie i delikatniejsze od deserów przygotowanych na bazie śmietanki, czy jogurtu.
Kefir jest pysznym i zdrowym produktem mlecznym. Ja regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, gdyż ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light)
Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić truskawkami.
Dietetyczny deser na kefirze z poziomkami, polecam.
Przepis na 2 porcje.
300 ml kefiru
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
poziomki
Kefir z cukrem pudrem ubijamy trzepaczką. Jak ktoś woli słodszy deser naturalnie może dać więcej cukru. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje, podgrzewamy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Następnie rozpuszczoną żelatynę dodajemy do słodkiego kefiru, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych owocami poziomki. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę. Powierzchnię deseru dekorujemy poziomką i miętą. Smacznego!
Zamiast cukru można dodać miód 🙂
Pingback: Deser poziomkowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię