Jabłkowe galaretki w cukrze

Deser dzieciństwa. Pamiętacie jeszcze galaretki w cukrze? Dobrze pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nimi z wielkim apetytem, były bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale kto wtedy liczył kalorie. Podobne są do galaretek Fresh & Fruity tylko bez nadzienia. Galaretki jabłkowe w cukrze to słodka porcja owocowego smaku. 

Jabłkowe galaretki w cukrze:

Galaretki jabłkowe w cukrzeGalaretki jabłkowe w cukrze

Ostatnio Piotrek dopominał się o słodycze, postanowiła więc zrobić mu domowe galaretki w cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy.

Przygotowanie jabłkowych galaretek w cukrze jest bardzo proste. Swój zielony kolor zawdzięczają dodatkowi  galaretki jabłkowo-miętowej.

Składniki:
500 ml soku jabłkowego z papierówek
½  szklanki cukru
1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej
1,5 łyżeczki żelatyny

Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ

Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z sokiem jabłkowym, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, gotujemy chwilkę aż sok zgęstnieje, wyłączamy. Dodajemy do soku galaretkę i żelatynę wcześniej namoczoną w 2 łyżkach wody, dokładnie mieszamy wszystko, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Kwadratową foremkę (25 x 25) wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę , studzimy i wstawiamy na noc do lodówki do stężenia.

Rano przekładamy z foremki galaretkę na deseczkę i kroimy ją ostrym nożem w kwadraty.  Każdą galaretkę obtaczamy dokładnie w cukrze i zostawiamy w temperaturze pokojowej , aż cukier przyschnie, a galaretki będą sprężyste i nie będą się kleić.

Galaretki są świetnym słodkim dodatkiem do kawy.  Dzieciom też będą smakować.

Jabłkowe galaretki w cukrzeJabłkowe galaretki

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Jabłkowe galaretki w cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *