Jak zrobić kajmak?

Kajmak, czyli domowa masa kajmakowa zwana też dulce de leche, przez niektórych zwany też masą krówkową, a jest to bardzo gęsty krem kajmakowy, który otrzymuje się przez długie gotowanie mleka lub mleka i śmietanki z cukrem. Kajmak jest u nas popularny szczególnie do przygotowania mazurków wielkanocnych. Natomiast Piotrek kajmak traktuje jak samodzielny deser i wyjada go ze słoiczka łyżeczką 😉

Polecam też mój sernik kajmakowy przygotowany z dodatkiem domowej masy kajmakowej.

Wygodniccy mogą sobie kupić gotową puszkę masy kajmakowej. Ale gdy raz posmakujecie takiego domowego kajmaku, to Wam gwarantuję, że nie sięgniecie po ten sklepowy, który czasami bywa scukrzony lub trafiają się  w nim grudki. Moja masa kajmakowa będzie tym razem wykorzystana do przygotowania mazurka wielkanocnego, można też przygotować domowe cukierki karmelki o niezapomnianym karmelowym smaku.

Jak zrobić kajmak?

Jak zrobić kajmak?Kajmak
Składniki na 2 słoiczki po 250 ml:

500 ml mleka 3,2%
500 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru o poj. 250 ml

Do rondla o szerokim i grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę w stosunku 1 : 1, dodajemy szklankę cukru (na 1 litr), mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i  gotujemy przez około 1 godzinę (mieszając aby masa nie wykipiała) aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Kajmak można przygotować też z samego mleka i cukru, ale proces gęstnienia zabiera ponad 2 godziny, czasami 3.

Długie podgrzewanie sprawia zaś, że masa stanie się bardzo plastyczna zamiast kremowa, oddzieli się tłuszcz (który trzeba usunąć za pomocą ręcznika papierowego) i nie nadaje się już niestety do posmarowania ciasta, ale można z niej uformować ręcznie lub zagnieść i włożyć masę do silikonowej formy, schłodzić. Masa stwardnieje i utworzą się pyszne, domowe cukierki karmelki, takie domowe mordoklejki, które kleją się do zębów, dorośli jedząc je boją się o swoje plomby w zębach. Pamiętacie je z dzieciństwa?

cukierki karmelkiMordoklejki

Jeśli nie chce nam się stać w kuchni, mieszać i pilnować masy można do przygotowania kajmaku wykorzystać puszkę słodzonego mleka skondensowanego.

Zamkniętą puszkę z mlekiem umieszczamy w garnku wyższym niż puszka, zalewamy wodą, aby puszka była przykryta, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 2 godziny, mając na uwadze, że puszka musi być cały czas przykryta gotującą się wodą, którą w razie konieczności należy uzupełnić. Po wystudzeniu możemy puszkę z masą kajmakową otworzyć.

Można też puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym podgrzewać w piekarniku przez 2-3 godziny. Należy puszkę zanurzyć w żaroodpornym naczyniu z wodą, aby przegrzanie nie doprowadziło do jej rozerwania. Po wystudzeniu możemy puszkę z masą kajmakową otworzyć i wykorzystać taj jak chcemy..

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Jak zrobić kajmak?

  1. Pingback: Batoniki karmelowe z orzechami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Ryżowe kulki karmelowe. Ryż w karmelu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Mleczne cukierki z prosem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *