Mini Pavlova z owocami leśnymi, czyli bezy z bitą śmietaną i owocami. Przepis na mini Pavlova z bitą śmietaną i tuskawkami jest już na blogu, tak jak pyszny tort Pavlova , czy na mini bezy, tym razem kolejna odsłona w wersji mini.
Uwielbiam też roladę bezową z malinami.
Beza jak wszyscy wiedzą jest bardzo słodka, ale też bardzo pyszna, idealna beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. To lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejsza jest z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Bita śmietana jest ubita bez cukru, podana z owocami leśnymi: poziomkami i jagodami, które nazbieraliśmy w lesie. Bardzo dawno nie widziałam poziomek w lesie, a w tym roku odkryliśmy miejsce poziomkowe, cudownie czerwone i aromatyczne poziomki z lasu są o niebo lepsze od tych z ogródka.
Wbrew pozorom i obawą bezy robi się bardzo prosto! Często robię małe chrupiące beziki.
Pavlova recipe. Mini Pavlovas. Mini Pavlova przepis na 9 sztuk.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru (poj. 250 ml)
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
330 ml śmietanki 30-36%
poziomki, jagody
cukier puder
Przygotowanie mini pavlovej. Na papierze do pieczenia obrysowujemy 9 okręgów o średnicy 10 cm w odstępach, gdyż beza rośnie. Białka wlewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet winny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę bezę ubijamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. W środku robimy wgłębienie, które później wypełnimy bitą śmietaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C bez termoobiegu. Wkładamy blachę z bezami i natychmiast zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 C. Suszymy/ Pieczemy bezę ok. 60 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż ostygną.
Śmietankę kremówkę ubijamy bez cukru na sztywno, można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Wkładamy do środka każdej mini bezy. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego 🙂 .
Wyglądają niesamowicie! Zdjęcia są cudowne <3
julias-cooking.com
Cudownie wygląda!