Już nie pamiętam kiedy kupowałam lody na mieście. Nie dlatego, że szkoda mi wydać 2-3 zł za gałkę lodów, ale dlatego że ostatnio robię domowe lody, które nie wymagają maszynki do lodów, mieszania ich co godzinę podczas mrożenia, nie robią się w nich kryształki lodu, są rewelacyjne. Te najlepsze domowe lody owocowe są na bazie bitej śmietany, zmiksowanych żółtek z cukrem na biały puch, oraz mojego ostatniego odkrycia pysznej konfitury malinowej z ajerkoniakiem i kokosem od Towary Niezwykłe. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z firmy Grycan. Do tego jaka satysfakcja z ich zrobienia, bo te samodzielnie zrobione lody są pyszne, mają idealną kremową konsystencję, rozpływają się w ustach! I to nie jest tylko moja opinia, ale i reszty, którzy je smakowali.
To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam, od tej pory będą bazą do lodów o innych smakach: kawowe, orzechowe, czy też waniliowe, lub jeszcze inne.
Polecam! Najlepsze domowe lody owocowe
Składniki
- 350 ml śmietanki kremówki 36% Aro
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżka śmietanki lub wody
- 200 g konfitury malinowej ajerkoniakiem i kokosem
Przygotowanie:
Do misy robota dodajemy 2 żółtka, do żółtek dodajemy 50 g cukru, miksujemy na puch i dodajemy 1 łyżkę wrzącej śmietanki lub wody, miksujemy tak długo aż masa stanie się biała i puszysta.
Śmietankę ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Ja to robię wszystko FP 270 Kenwood)
Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce śmietany i mieszamy na najniższych obrotach
Na koniec dodajemy do masy cały słoiczek naturalnej konfitury malinowej z ajerkoniakiem i kokosem, delikatnie mieszamy silikonową łyżką, aby powstały owocowe smugi..
Masę śmietanową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (wystarczyło im 5 godzin), ale można je mrozić dłużej, ale
wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podałam na rożkach waflowych.
Te lody nie potrzebują podczas mrożenia żadnej ingerencji, stoją sobie w zamrażarce aż się zamrożą.
Są idealne, są najlepsze jakie zrobiłam.
mmm, cudo nie lody, jeszcze do tego advokat, byłabym w niebie 🙂
A ja byłam;)
Ze świeżych owoców też wyjdzie?
Oczywiście, że wyjdzie zmiksuj owoce ja w tym przepisie http://straga.pl/desery/desel-lodowy-z-malinami-i-truskawkami-semifreddo/, albo podusić widelcem, mozna dodawać co sie chce.
niesamowite 🙂 poczęstuję się jednym 🙂
Witam. Mam pytanie: proszę mi powiedzieć czy te lody mogę zrobić z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi? Czy można dodać zblendowane surowe owoce czy powinno poddać się je obróbce termicznej? Pozdrawiam
Kinga, odpowiedziałam wyżej w komentarzu. Można dodać różne owoce sezonowe, można je pokroić, zmiksować lub posiekać i dodać surowe, lub poddać owoce obróbce termicznej. Lody są bazą do różnych smaków, ja teraz zamierzam zrobić lody miętowe z czekoladą.
Dziękuję za odpowiedz 🙂 czekam zatem z niecierpliwością na te miętowe. Moje ulubione.
Pingback: Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Domowe lody miętowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom