Sernik na zimno z jagodami

Serniki na zimno najlepiej nadają się na upały. Udało nam się kupić sporo jagód, które zamroziłam, a które doskonale nadały się do przygotowania tego sernika.
Sernik na zimno z jagodami:

Sernik na zimno z jagodami
Składniki:
– 25 g margaryny do wysmarowania formy z kominkiem
– 800 g serka homogenizowanego waniliowego
– 1 galaretka niebieska

– 1 galaretka rubinowa
– 2 Żelatyny-fix deserowe Dr Oetkera
– 1/2 kg jagód mrożonych
Dokładnie wysmarować formę margaryną.
W 450 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę niebieską,ostudzić. Jagody podzielić na 2 części. Część jagód wyłożyć na dnie formy, zalać połową galaretki zostawić do stężenia.
Do miski przełożyć serek homogenizowany waniliowy,dodać 2 Żelatyny-fix deserowe Dr Oetkera przygotowane wg opisie na opakowaniu, dokładnie wymieszać, dodać połowę jagód wymieszanych w reszcie galaretki, zamieszać, ale nie równomiernie aby powstały smugi, zamknąć pokrywę formy, postawić w lodówce tak by kominek był u góry. Rozpuścić rubinową galaretkę w 350 ml wrzącej wody, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć, wsypać resztę jagód. Wyciągnąć sernik z lodówki, delikatnie wyciągnąć kominek z formy, w jego miejsce przełożyć tężejącą galaretkę z jagodami. Zamknąć formę i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało. Sernik wyciągnąć, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek, za pomocą szerokiego noża przełożyć go na talerz.

sernik na zimno z jagodami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *