Gremolata. Ziołowa przyprawa

Gremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też  oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny.  Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości.  Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań z grilla, szczególnego smaku może też nadać  zwykłej grzance z chleba. Przygotowując  gremolatę należy pamiętać, że najlepsza jest świeża, więc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę?

gremolata

Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
2-3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
Opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli

JAk PRZYGOTOWAĆ GREMOLATĘ?

Przygotowanie: Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy. Łączymy wszystkie składniki w małej miseczce, podajemy gremolatę w miseczce lub posypujemy danie przyprawą. Jak ktoś woli może posiekać wszystkie składniki w szatkownicy lub blenderze.
gremolata

gremolata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.