Domowy hamburger warzywny

Lubicie domowe hamburgery? Pewnie tak, wiemy co jest w środku, możemy podać z dodatkami, które najbardziej lubimy. Postanowiłam trochę pokombinować i połączyć farsz z dodatkiem świeżego ogórka i czerwonej papryki. Hamburgery wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Polecam.

karkówka wieprzowa – 50 dag
bułka – 4 sztuki + 1 do mięsa mielonego
majeranek – 1 łyżka
jajko – 1 szt
sól morska Kamis- 1/2 łyżeczki
bułka tarta – 1 łyżka
pieprz cytrynowy Kamis- 1/2 łyżeczki
ogórek świeży – 1/4 szt
czerwona papryka- 1/2 szt
mix sałat – 1/2 garści
ketchup – 4 łyżki
majonez  Winiary- 4 łyżki
dip guacamole – 4 łyżki
pomidor – 1 szt

Mięso wieprzowe mielimy w szatkownicy ( ja w Triblade), przekładamy do miski.Dodajemy sól, pieprz cytrynowy i majeranek, wbijamy 1 jajko i dokładnie mieszamy. 1 bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do masy, mieszamy. Z 1/4 ogórka usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kosteczkę, kroimy w kostkę również paprykę i wsypujemy do masy mięsnej, wsypujemy łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Formujemy z masy 7 porcji płaskich krążków mięsa wielkości bułki jaką posiadamy.
Podgrzane bułki rozkrawamy smarujemy obie połówki kechupem i majonezem, układamy mix sałat, aby szybko złożyć hamburgera, gdy mięso się usmaży.
W między czasie na patelni grillowej posmarowanej olejem szybko smażymy (maks. 2 min. z każdej strony) hamburgery. Po zdjęciu z patelni hamburgera układamy aby odpoczęły i układamy na jednej połówce bułki, wraz z plasterkami pomidora i ogórka, zamykamy  górną częścią bułki. Podajemy od razu.

Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.