Gołąbki z kapusty z farszem mięsno-ryżowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Farsz do gołąbków został przygotowany z mieszanego mięsa, czyli mielonego mięsa wieprzowego i wołowego i ryżu. Gołąbki były duszone w garnku na bulionie.
Gołąbki z kapusty z mięsem i ryżem są pyszne i sycące. Można je podawać z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200 g ryżu,
- 1 op. bulion drobiowy lub rosół,
- 1 biała kapusta
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki majeranku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy w środku, a następnie nakładamy po ok. 2 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy ok. 12 dużych gołąbków. Gołąbki najpierw podsmażamy na oleju na patelni, Następnie układamy gołąbki ciasno w garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, zalewamy 1 szklanką rosołu lub bulionu. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy gołąbki z sosem pomidorowym lub bez dodatków, można udekorować natką pietruszki.
Mm, wieki nie jadłam gołąbków! Narobiłaś mi apetytu.
Pingback: Gołąbki z ryżem (przepis uniwersalny) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię