Nasza rodzina jest mięsożerna. Więc różne mięsne danie to u nas podstawa obiadu.
Proponuję przygotować Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym. Gulasz jest doskonały w smaku.
Gulasze można przygotowywać z wieprzowiny: z szynki, łopatki, wołowiny, czy też jagnięciny i podawać z dowolnymi dodatkami, kaszą, z ryżem, ziemniakami. Ja podałam ten gulasz z kaszą kuskus. Kaszę kuskus wsypuje się do miseczki i zalewa wrzącym bulionem lub osoloną wrzącą wodą 0,5 cm powyżej wysokości kaszy, przykrywa i czeka 5 minut. Wystarczy tylko kaszę wymieszać widelcem i jest gotowa do zastosowania, jest sypka i do tego doskonałą w smaku.
Do przyprawienia gulaszu z łopatki zastosowałam jedynie sól czosnkowo- ziołową i czarny pieprz. Dodatek koncentratu pomidorowego tworzy doskonały w smaku sos. Proste smaki, proste składniki, a efekt wspaniały. Nie musimy stosować wyszukanych składników by nasze kubki smakowe buzowały.
Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym:
Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
sól czosnkowo-ziołowa do smaku Kotanyi
czarny pieprz Kotanyi
100 ml koncentratu pomidorowego
1 kostka cukru
1 łyżka oleju
kilka suszonych pomidorów i kaparów Ole!
Przygotowanie:
Kroimy szynkę na dość spore kawałki. Doprawiamy solą czosnkowo-ziołową i pieprzem. Delikatnie obsmażamy kawałki łopatki na głębokiej patelni z obu stron, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy go z mięsem na patelni cały czas mieszając. Podlewamy wrzącą wodą, dodajemy kostkę cukru, aby złamać kwas i dusimy około 1 godziny. Gdy woda odparuje zrobi się pyszny sos, jeśli jest potrzeba doprawiamy ewentualnie solą. Podajemy z kaszą kuskus, ja dodatkowo posypałam pokrojonymi suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej i kaparami.
Smacznego!