Klopsiki w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną.
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- 1 łyżka semoliny,
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżeczki koncentratu
- 3 łyżeczki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- do smaku sól, pieprz czarny ,
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej Kupiec
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Zmielić mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblada, dodać jajko, przyprawę gyros, majeranek, doprawić solą, pieprzem, dodać jeszcze 3 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 15 sztuk. Podsmażyć klopsiki na łyżce oleju. Przygotować sos pomidorowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion warzywny, dodać klopsiki, koncentrat, keczup i cukier (dla złamania kwasu), gotować na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę semoliny wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać z kaszą jaglaną Kupiec, obsypaną natką pietruszki.