Kiedy zostanie wam trochę farszu przygotowanego do ruskich pierogów można przygotować na bazie wafli (andrutów) krokiety panierowane: Krokiety o smaku ruskich pierogów. Andruty można zastąpić naleśnikami.
Krokiety będą smakować jak ruskie pierogi.
Przepis na krokiety o smaku ruskich pierogów jest banalnie prosty. 2 wafle układamy na czystej, mokrej ściereczce kuchennej i skrapiamy wodą zraszaczem lub smarujemy wodą za pomocą pędzelka. Farsz rozkładamy na obu waflach, lekko go dociskając. Gdy wafle zrobią się miękkie, zwijamy je w rulon, następnie kroimy w 1,5 cm plastry, pojedyncze krążki maczany w roztrzepanych z wodą jajach doprawionych sola i pieprzem Kamis i obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety smażymy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, możemy podać je z dipem, kwaśną śmietaną lub jako dodatek np. do barszczu, do mięsa. Ja podałam krokiety do żeberek BBQ.
Smacznego!
Robiłam kiedyś podobne jak zostało mi sporo farszów z ruskich. Smaczne były!
oczywiście miało być „farszu”, a nie „farszów’:)
Nie lubię marnować jedzenia, a te krokiety są świetne, można tak przygotować z farszem z kapusty i grzybami do barszczu.
Pyszne i nie zabierają dużo czasu…
Pychota…
a jakie to mają być wafle?
Takie kwadratowe tortowe
Pingback: Krokiety ziemniaczane z papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię