Na obiad proponuję dzisiaj naleśniki kukurydziane na słodko z dodatkiem jogurtu greckiego i jagód.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 szkl.wody gazowanej
2 jajka,
szczypta soli,
jagody
jogurt grecki
syrop z jagód Premium Rosa
1/4 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE: 2 jajka wbijamy do wysokiego naczynia, ubijamy z solą trzepaczką, dodajemy 2 szkl. mąki kukurydzianej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (co zapobiegnie ewentualnemu rwaniu się naleśników na patelni), 2 szkl. wody gazowanej, dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką Triblade i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy kilka łyżek jogurtu greckiego, jagody. Zwijamy naleśniki, robimy kleksy z jogurtu, obsypujemy jagodami i delikatnie polewamy syropem jagodowym. Naleśniki są bardzo sycące, z tego przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.
Świetny lekki przepis w sam raz na dziś 😀
wyglądają bardzo apetycznie:)
Oj dawno nie jadłem takich naleśniczków kukurydzianych – kojarzą mi się z latami dzieciństwa i z Rumunią – tam można było je kupić z cukrem pudrem – pyszności 🙂
Naleśniki kukurydziane są smaczne, a powstały z banalnego powodu, zabrakło mi mąki pszennej:)
O, jeszcze nie jadam kukurydzianych. Wglądają bardzo apetycznie. 🙂
No niestety. MI nie wyszły choć robiłam według przepisu. Rozpadły się :((
A dałaś mąkę ziemniaczaną jak zaleciłam?