Naleśniki kukurydziane na słodko (z jagodami)

Na obiad proponuję dzisiaj naleśniki kukurydziane na słodko z dodatkiem jogurtu greckiego i jagód.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 szkl.wody gazowanej
2 jajka,
szczypta soli,
jagody
jogurt grecki
syrop z jagód Premium Rosa

1/4 szklanki oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE:  2 jajka wbijamy do wysokiego naczynia, ubijamy z solą trzepaczką, dodajemy 2 szkl. mąki kukurydzianej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (co zapobiegnie ewentualnemu rwaniu się naleśników na patelni), 2 szkl. wody gazowanej, dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką Triblade i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy kilka łyżek jogurtu greckiego, jagody. Zwijamy naleśniki, robimy kleksy z jogurtu, obsypujemy jagodami i delikatnie polewamy syropem jagodowym. Naleśniki są bardzo sycące, z tego przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Naleśniki kukurydziane na słodko (z jagodami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *