Roladki schabowe ze szpinakiem i serem
Składniki:
- 3 plastry schabu wieprzowego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- do smaku sól i pieprz kolorowy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 3 pół plastry ser żółtego,
- 3 kostki szpinaku mrożonego,
- 1 szt. kostka pieczeniowa,
- 1 łyżeczka przyprawy pikantnej na grill,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej,
- 1 filiżanka mleka
Przygotowanie:
3 plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów, posypujemy granulowanym czosnkiem, sola i kolorowym pieprzem. Do mikrofalówki wkładamy 3 kostki mrożonego szpinaku na 1 minutę, potem odciskamy nadmiar płynu. Na plastrach schabu układamy pół plastry żółtego sera i rozkładamy po porcji odciśniętego szpinaku, posypujemy przyprawą pikantną na grill. Plastry schabu dokładnie zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami i obsypujemy je mąką. Na łyżce oleju obsmażamy roladki, zaczynając od miejsca gdzie jest łącze, a potem obsmażamy z każdej strony, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kostkę pieczeniową, przykrywamy pokrywka i dusimy 15 minut. W filiżance mleka mieszamy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, wlewamy do roladek, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dusimy jeszcze 10 minut. Gotowe roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy czym mamy pod ręką, można je podawać z różnymi dodatkami