Roladki ze szpinakiem i serem

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem

roladki

Składniki:
  • 3 plastry schabu wieprzowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • do smaku sól i pieprz kolorowy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 pół plastry ser żółtego,
  • 3 kostki szpinaku mrożonego,
  • 1 szt. kostka pieczeniowa,
  • 1 łyżeczka przyprawy pikantnej na grill,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej,
  • 1 filiżanka mleka

Przygotowanie:

3 plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów, posypujemy granulowanym czosnkiem, sola i kolorowym pieprzem. Do mikrofalówki wkładamy 3 kostki mrożonego szpinaku na 1 minutę, potem odciskamy nadmiar płynu. Na plastrach schabu układamy pół plastry żółtego sera i rozkładamy po porcji odciśniętego szpinaku, posypujemy przyprawą pikantną na grill. Plastry schabu dokładnie zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami i obsypujemy je mąką. Na łyżce oleju obsmażamy roladki, zaczynając od miejsca gdzie jest łącze, a potem obsmażamy z każdej strony, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kostkę pieczeniową, przykrywamy pokrywka i dusimy 15 minut. W filiżance mleka mieszamy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, wlewamy do roladek, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dusimy jeszcze 10 minut. Gotowe roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy czym mamy pod ręką, można je podawać z różnymi dodatkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *