A dzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy, czy francuskiej tarty. Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora.
Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem:
składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm:
1 jajko
25 ml oliwy
½ szklanki jogurtu
1 szklanka mąki pszennej
szczypta cukru
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do foremki
Na obłożenie:
100 g żółtego sera
kawałek kiełbasy
1 pomidor
1 cebula
kawałek wędzonego boczku
Cebulę siekamy i podsmażamy z boczkiem, studzimy. Jajko ubijamy z jogurtem i oliwą, dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę jogurtową przekładamy do foremki, wyrównujemy. Obkładamy podsmażoną cebulką z boczkiem, plasterkami kiełbasy, plastrami pomidora i serem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wytrawny placek dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego.
Pingback: Wytrawny placek a’la pizza | W Krainie Smaku