Marka Winiary to firma z tradycjami, która dzięki swoim produktom ułatwia pracę w kuchni tym co mają lewe ręce do gotowania, nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, oraz tym co „nie boją” się wykorzystywać w kuchni półproduktów.
Zapraszam Was do konkursu S.O.S. dla dań.
W tej zabawie można wygrać super sosjerkę widoczną na zdjęciu ufundowaną przez firmę Winiary.
Zadanie: do jakiego dania można wykorzystać jeden z sosów Winiary, nie trzeba się trzymać ściśle opisu na opakowaniu. Tutaj znajdziecie opis sosów pomysłowych.
- Sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Sos beszamelowy do zapiekanek
- Sos Koperkowy ze śmietanką do ryby
- Sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
Ja ostatnio wykorzystałam sos beszamelowy do zapiekanek, przygotowując gołąbki pod beszamelem .
1. W komentarzu pod tym wpisem należy zostawić swoją propozycję dania z wykorzystaniem jednego z sosów pomysłowych Winiary.
2. Każdy może zostawić tylko 1 propozycję.
3. Wraz z komentarzem proszę o pozostawienie adresu e-mail ( komentarz bez adresu nie będzie brany pod uwagę)
4. Konkurs trwa od 25 lutego do 6 marca.
5 . Jeśli polubicie mój profil na FB-ku to będzie nam miło : Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6.Nagrodą w konkursie jest sosjerka wraz zestawem sosów Winiary
7. Zwycięzcę wybieramy razem z Piotrem.
8. Wyniki konkursu ogłosimy na blogu i na stronie bloga na FB-ku do 8 marca 2013 r..
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.Moze zbyt banalna ale jaka pyszna 🙂
-makaron muszelki
-pierś z kurczaka
-pieczarki
-cebula
-olej
-czosnek
-przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
Cebulę drobno posiekac.
Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego
Mam na blogu rybę odpowiednią do sosu koperkowego :
kilka filetów z mintaja
1/2 szklanki białego wina
kawałek pora
kilka łyżek oliwy
kawałek masła
przyprawa do ryb
estragon, pieprz młotkowany z kolendrą
sól, pieprz
sok z cytryny
sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary
Rybę kroimy, solimy i kropimy sokiem z cytryny. Posypujemy pieprzem z kolendrą, estragonem
i przyprawą do ryb, dodajemy pokrojonego pora. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kawałek masła. Smażymy rybę po kilka minut z obu stron, podlewamy białym winem.Dusimy kilka minut. Wyjmujemy ostrożnie rybę łyżką cedzakową a do wywaru dodajemy rozrobiony w odpowiednio mniejszej ilości wody sos koperkowy Winiary, gotujemy go dalej według przepisu. Wkładamy rybę z powrotem do sosu i podajemy z ziemniakami z wody oraz surówką.Smacznego 🙂
Sos koperkowy za śmietanką do ryby , to oczywiście w moim wydaniu będzie świeży łosoś usmażony na maśle z listkami szpinaku . Następnie Sos Winiary wlewamy do ryby z szpinakiem ,gotujemy, rybę przekładamy na talerz , polewamy sosem , dodajemy szpinak. Wszystko posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
raczkamaria@wp.pl
Pingback: KONKURS S.O.S. POMYSŁOWY - WYNIKI
A ja lubię sos koperkowy nie tylko do ryby, w sumie to dodaję go prawie wszędzie, bo uwielbiam koperek i natkę pietruszki. Pewnie nawet desery z nim bym lubiła 🙂 Najbardziej jednak lubię koperek w daniach gdzie wyraźnym akcentem są warzywa. Mój pomysł na bardzo prosty obiad: rozbijam lekko pierś kurczaka, lekko solę (nie dużo, bo sos jest doprawiony), układam w naczyniu do zapiekania. Potem na mięsie startą marchewkę, czasem startą razem z pietruszką. Sos koperkowy mieszam z dużą śmietaną i polewam kurczaka, piękę ok 30-40 minut, a podaję z ziemniaczkami 🙂 Taki sos koperkowy pasuje też do pieczonej marchewki i pietruszki, po prostu piekę je w piekarniku, tylko obrane, polane troszkę olejem (żeby nie przywarły i ładnie się zrumieniły) posypane solą, pieprzem, wrzucam też ze dwa ząbki czosnku (nie obrane). Piekę tam warzywa około godziny, mieszając kilka razy. Długość pieczenia zależy też od wielkości kawałków warzyw – można je też pokroić na kawałki, ale całe, niewielkie korzenie wyglądają efektowniej. Sos koperkowy przygotowuję osobno w garnuszku, ze śmietanką, dodaję do niego koperek świeży i upieczony, miękki czosnek(wyjmuję go po około pół godzinie!) – taki upieczony jest słodziutki. Ja zajadam same warzywa polane sosem, ale mogą też być ciekawym dodatkiem do obiadu, np na nich i na sosie można ułożyć kawałek grillowanej, lub upieczonej obok warzyw, ryby.
Ja wykorzystałam „sos pieczeniowo – kremowy do schabu z patelni”, do królika. Mianowicie udka królika (sztuk 4) nasmarowałam oliwą, solą i pieprzem. Marchewkę (2 duże sztuki), kawałek selera, małą pietruszkę i kawałek pora. Por pokroiłam w półplasterki, marchew,seler i pietruszkę starłam na tartce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażyłam na złoto mięso, następnie przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzuciłam przygotowane warzywa, chwilkę poddusiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam na mięso. Sos przygotowałam wg przepisu na opakowaniu (śmietanka ma być 36%) i zalałam mięso i warzywa. Piekłam w 200 stopniach pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięsko zrobiło się miękkie. Podałam z ryżem ale mogą też być ziemniaczki.
iskiereczka840924@wp.pl
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 200g mąki pszennej
• 1 szklanka mleka
• 1 jajko
• szczypta soli
• łyżka mielonego pieprzu
• lyzka oleju
Wszystkie składniki zmiksować dodac olej. Wylac na patelnie i obsmażać z każdej strony do zarumienienia na dużej patelni.
Farsz z piersi z kurczaka:
• 5 piersi z kurczak
• przyprawa do kebaba
• mąka pszenna
• oliwa
Piersi pokroić w kostkę, doprawić do smaku przyprawa. Podsmażyć na oliwie.
Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym nałożyć farsz i ponownie przykrc naleśnikami. Przygotowac sos pieczeniowy z maslana nuta do kurczaka polac naleśniki i zapiec. Pycha
michal1003g@gmail.com
Lasagne z łososiem
składniki:
1 ipakowanie makaronu lasagne, 500g filetu łososia, 4 łyżki sobu z cytryny, otarta skórka z cytyny, 2 łyżki masła, sos beszamelowy do zapiekanek( ja używam dwóch opakowań), 25 dag, startego zółtego sera, sól, pieprz
Jak przygotować;
Filet pokroic w dużą kostkę, Skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli. Sos przygotować według przepisu, dodać skórkę z cytryny. Sos skropić sokiem z cytryny i ewentualnie (ja dodaję bo lubię pikantniejsze) dodać troszkę pieprzu. # łyżki sosu wlać do formy żaroodpornej, przykryć płatem lasagne, na nim ułożyc kostki łososia, dodać znów trochę sosu i startego sera, przykryć makaronem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Oststni płat polać sosem i posypać serem . Zapiekać 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego 🙂
Zapomniałam napisać ze do przygotowywanego sosu według przepisu dodać masło ale to nie jest konieczne 🙂
Makaron z sosem miesnym
• 200 g makaronu wstążki,
Na sos:
• 150 g wieprzowego mięsa,
•
• 4 lyzki duze masla,
• 1 sztuki cebuli,
• 3 pomidory,
• Sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
• Koper swiezy.
Mięso kroimy w duza kostkę. Obtaczamy w mące, rumienimy na mocno rozgrzanym maśle. Cebulę siekamy w kostke i dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min wkładamy pomidory pokrojone w kostke i przygotowany sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni. Polewamy sosem ugotowany makaron. Posypujemy koperkiem.magda1023m@wp.pl
Bardzo lubie kluski slaskie z sosem koperkowym Winiary. Ale chyba przepisu na to nie potrzeba kazdy zna;)henryk1712@wp.pl
aaaaa zapomniałam o mailu. Nie wiem czy wezmiecie to pod uwage ale warto spróbować :))
Lasagne z łososiem
składniki:
1 ipakowanie makaronu lasagne, 500g filetu łososia, 4 łyżki sobu z cytryny, otarta skórka z cytyny, 2 łyżki masła, sos beszamelowy do zapiekanek( ja używam dwóch opakowań), 25 dag, startego zółtego sera, sól, pieprz
Jak przygotować;
Filet pokroic w dużą kostkę, Skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli. Sos przygotować według przepisu, dodać skórkę z cytryny. Sos skropić sokiem z cytryny i ewentualnie (ja dodaję bo lubię pikantniejsze) dodać troszkę pieprzu. # łyżki sosu wlać do formy żaroodpornej, przykryć płatem lasagne, na nim ułożyc kostki łososia, dodać znów trochę sosu i startego sera, przykryć makaronem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Oststni płat polać sosem i posypać serem . Zapiekać 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego
k.napiorkowska1@gmail.com
Placki ziemniaczane z sosem Winiary pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
sos pomysłowy winiary pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, obraną cebule drobno siekamy lub też ścieramy na tarce. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Placki polej sosem.
Smacznego.
camyla@interia.pl
Ja gorąco polecam roladki z dorsza w sosie koperkowym ze śmietanką. Smakują wyśmienicie i bardzo ładnie się prezentują. Idealne na różne okazje. Potrzebujemy:
– 4 większe filety z dorsza
– pół zielonej cukinii
– pół żółtej cukinii
– cebula
– czerwona papryka
– żółta papryka
– ząbek czosnku
– łyżka masła
– 2 łyżki oliwy
– świeża bazylia
– kilka gałązek rozmarynu
– cytryna
– sól
– pieprz
– 2 łyżki tartego sera (parmezan)
– Sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary
Umyty i osuszony filet dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek grubo siekamy. Oczyszczone z gniazda nasiennego papryki tniemy na cienkie paseczki. Wszystko podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinie ścieramy na tarce i dusimy na maśle. Siekamy zioła i mieszamy je z cukinią oraz z serem. Doprawiamy do smaku. Na filety wykładamy farsz cukiniowy i zwijamy w rulony. Paprykę z cebulą i czosnkiem rozkładamy w formie i kładziemy na nią filety. Posypujemy rozmarynem. Zapiekamy ok 35 min w temp 190 st. C. Sos koperkowy ze śmietanką przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nim gotowe roladki dorszowe.
Smacznego!
Mój e-mail to atena20@poczta.onet.pl
Profil na FB polubiony już jakiś czas temu 😉
Polubienie profilu nie jest obowiązkowe:)
Uwielbiam schab pieczony z owocami.Więc najpierw zamarynowałabym schab w czosnku,soli,pieprzu i tymianki a potem nadziała go daktylami i śliwkami suszonymi.Upieczony pokroiłabym w plastry i podała w towarzystwie sosu pieczeniowo- kremowego do schabu z patelni.Do tego pieczony ziemniak.
Jolu,
Zrobiłabym roladę z łososiowa z serem ricotta, spora ilością ziół i grzybów z Sosem koperkowym ze śmietaną do ryby.
Na patelni podsmażyłabym grzyby leśne, a przy brakach brązowe pieczarki, z poszatkowaną dymką. Gdy wszystko by ostygło, dodałabym to do sera ricotta, zmieszanego z parmezanem i poszatkowanymi ziołami – koperek, natka pietruszki, tymianek, bazylia i wykładając na płat łososia wędzonego, zrobiłabym w miarę udaną roladę, która byłaby świetna z Sosem Koperkowym Winiary ze śmietanką do ryby.
Na dwie osoby stosujemy
150 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach
50 g sera ricotta
1 cebuli
1/2 łyżki parmezanu
sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, tymianek, bazylię
i 100 g kurek
Znajoma dodaje do tego jeszcze kawior ale my nie lubimy strzelaniny między zębami
malgorzata.zuczek@gmail.com
Sos beszamelowy wykorzystałabym do naleśników ze szpinakiem i fetą.Zapiekłabym je z sosikiem i byłaby wspaniała zapiekanka naleśnikowa. Sos ten pasowałby też do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
500 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 woreczek ryżu
2 papryki
170 g sera żółtego
6 łyżek śmietany 18
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.
jurlitka4@interia.eu
Witam!
Sos pieczeniowo-kremowy wykorzystałabym do schabu pieczonego z suszonymi śliwkami.
Schab ok. 80dag myjemy, solimy, oprószamy solą i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przekładamy go na brytfannę i przygotowujemy sos. Sos Winiary mieszamy w podanej ilości wody, dodajemy tłuszcz ze smażenia schabu i polewamy schab. Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach na brytfannę dodajemy ok. 15 dag śliwek wędzonych. Schab należy piec w 170 stopniach jeszcze ok. 50 minut, co jakiś czas polewając go sosem. Upieczony schab kroimy w średniej grubości plastry, dodajemy kilka śliwek i polewamy sosem.
Smakowite danie, które „samo się robi”. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana „meksykańskim królem imprezy” i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂
Justyna
dzastin_1988@wp.pl