S.O.S. dla dań – konkurs

Marka Winiary to firma z tradycjami, która dzięki swoim produktom ułatwia pracę w kuchni tym co mają lewe ręce do gotowania, nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, oraz tym co „nie boją” się wykorzystywać w kuchni półproduktów.

Zapraszam Was do konkursu S.O.S. dla dań.

W tej zabawie można wygrać  super sosjerkę widoczną na zdjęciu ufundowaną przez firmę Winiary.

sosjerkalogo_winiary_547x230

Zadanie: do jakiego dania można wykorzystać jeden z sosów Winiary, nie trzeba się trzymać ściśle opisu na opakowaniu. Tutaj znajdziecie opis sosów pomysłowych.

  • Sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
  • Sos beszamelowy do zapiekanek
  • Sos Koperkowy ze śmietanką do ryby
  • Sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni

Ja ostatnio wykorzystałam sos beszamelowy do zapiekanek, przygotowując gołąbki pod beszamelem .

 

1. W komentarzu pod tym wpisem należy zostawić swoją propozycję dania z wykorzystaniem jednego z sosów pomysłowych Winiary.

2. Każdy może zostawić tylko 1 propozycję.

3. Wraz z komentarzem proszę o pozostawienie adresu e-mail ( komentarz bez adresu nie będzie brany pod uwagę)

4. Konkurs trwa od 25 lutego do 6 marca.

5 . Jeśli polubicie mój profil na FB-ku to będzie nam miło : Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

6.Nagrodą w konkursie jest sosjerka wraz zestawem sosów Winiary

7. Zwycięzcę wybieramy razem z Piotrem.

8. Wyniki konkursu ogłosimy na blogu i na stronie bloga na FB-ku do 8 marca 2013 r..

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

21 myśli nt. „S.O.S. dla dań – konkurs

  1. Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.Moze zbyt banalna ale jaka pyszna 🙂

    -makaron muszelki
    -pierś z kurczaka
    -pieczarki
    -cebula
    -olej
    -czosnek
    -przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
    Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
    Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
    Cebulę drobno posiekac.
    Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
    Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego

  2. Mam na blogu rybę odpowiednią do sosu koperkowego :
    kilka filetów z mintaja
    1/2 szklanki białego wina
    kawałek pora
    kilka łyżek oliwy
    kawałek masła
    przyprawa do ryb
    estragon, pieprz młotkowany z kolendrą
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary
    Rybę kroimy, solimy i kropimy sokiem z cytryny. Posypujemy pieprzem z kolendrą, estragonem
    i przyprawą do ryb, dodajemy pokrojonego pora. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kawałek masła. Smażymy rybę po kilka minut z obu stron, podlewamy białym winem.Dusimy kilka minut. Wyjmujemy ostrożnie rybę łyżką cedzakową a do wywaru dodajemy rozrobiony w odpowiednio mniejszej ilości wody sos koperkowy Winiary, gotujemy go dalej według przepisu. Wkładamy rybę z powrotem do sosu i podajemy z ziemniakami z wody oraz surówką.Smacznego 🙂

  3. Sos koperkowy za śmietanką do ryby , to oczywiście w moim wydaniu będzie świeży łosoś usmażony na maśle z listkami szpinaku . Następnie Sos Winiary wlewamy do ryby z szpinakiem ,gotujemy, rybę przekładamy na talerz , polewamy sosem , dodajemy szpinak. Wszystko posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
    raczkamaria@wp.pl

  4. Pingback: KONKURS S.O.S. POMYSŁOWY - WYNIKI

  5. A ja lubię sos koperkowy nie tylko do ryby, w sumie to dodaję go prawie wszędzie, bo uwielbiam koperek i natkę pietruszki. Pewnie nawet desery z nim bym lubiła 🙂 Najbardziej jednak lubię koperek w daniach gdzie wyraźnym akcentem są warzywa. Mój pomysł na bardzo prosty obiad: rozbijam lekko pierś kurczaka, lekko solę (nie dużo, bo sos jest doprawiony), układam w naczyniu do zapiekania. Potem na mięsie startą marchewkę, czasem startą razem z pietruszką. Sos koperkowy mieszam z dużą śmietaną i polewam kurczaka, piękę ok 30-40 minut, a podaję z ziemniaczkami 🙂 Taki sos koperkowy pasuje też do pieczonej marchewki i pietruszki, po prostu piekę je w piekarniku, tylko obrane, polane troszkę olejem (żeby nie przywarły i ładnie się zrumieniły) posypane solą, pieprzem, wrzucam też ze dwa ząbki czosnku (nie obrane). Piekę tam warzywa około godziny, mieszając kilka razy. Długość pieczenia zależy też od wielkości kawałków warzyw – można je też pokroić na kawałki, ale całe, niewielkie korzenie wyglądają efektowniej. Sos koperkowy przygotowuję osobno w garnuszku, ze śmietanką, dodaję do niego koperek świeży i upieczony, miękki czosnek(wyjmuję go po około pół godzinie!) – taki upieczony jest słodziutki. Ja zajadam same warzywa polane sosem, ale mogą też być ciekawym dodatkiem do obiadu, np na nich i na sosie można ułożyć kawałek grillowanej, lub upieczonej obok warzyw, ryby.

  6. Ja wykorzystałam „sos pieczeniowo – kremowy do schabu z patelni”, do królika. Mianowicie udka królika (sztuk 4) nasmarowałam oliwą, solą i pieprzem. Marchewkę (2 duże sztuki), kawałek selera, małą pietruszkę i kawałek pora. Por pokroiłam w półplasterki, marchew,seler i pietruszkę starłam na tartce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażyłam na złoto mięso, następnie przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzuciłam przygotowane warzywa, chwilkę poddusiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Wyłożyłam na mięso. Sos przygotowałam wg przepisu na opakowaniu (śmietanka ma być 36%) i zalałam mięso i warzywa. Piekłam w 200 stopniach pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięsko zrobiło się miękkie. Podałam z ryżem ale mogą też być ziemniaczki.
    iskiereczka840924@wp.pl

  7. Składniki na ciasto naleśnikowe:

    • 200g mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • łyżka mielonego pieprzu
    • lyzka oleju

    Wszystkie składniki zmiksować dodac olej. Wylac na patelnie i obsmażać z każdej strony do zarumienienia na dużej patelni.

    Farsz z piersi z kurczaka:
    • 5 piersi z kurczak
    • przyprawa do kebaba
    • mąka pszenna
    • oliwa

    Piersi pokroić w kostkę, doprawić do smaku przyprawa. Podsmażyć na oliwie.

    Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym nałożyć farsz i ponownie przykrc naleśnikami. Przygotowac sos pieczeniowy z maslana nuta do kurczaka polac naleśniki i zapiec. Pycha
    michal1003g@gmail.com

  8. Lasagne z łososiem
    składniki:
    1 ipakowanie makaronu lasagne, 500g filetu łososia, 4 łyżki sobu z cytryny, otarta skórka z cytyny, 2 łyżki masła, sos beszamelowy do zapiekanek( ja używam dwóch opakowań), 25 dag, startego zółtego sera, sól, pieprz
    Jak przygotować;
    Filet pokroic w dużą kostkę, Skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli. Sos przygotować według przepisu, dodać skórkę z cytryny. Sos skropić sokiem z cytryny i ewentualnie (ja dodaję bo lubię pikantniejsze) dodać troszkę pieprzu. # łyżki sosu wlać do formy żaroodpornej, przykryć płatem lasagne, na nim ułożyc kostki łososia, dodać znów trochę sosu i startego sera, przykryć makaronem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Oststni płat polać sosem i posypać serem . Zapiekać 45 minut w temperaturze 175 stopni.
    Smacznego 🙂

  9. Makaron z sosem miesnym
    • 200 g makaronu wstążki,
    Na sos:
    • 150 g wieprzowego mięsa,

    • 4 lyzki duze masla,
    • 1 sztuki cebuli,
    • 3 pomidory,
    • Sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
    • Koper swiezy.
    Mięso kroimy w duza kostkę. Obtaczamy w mące, rumienimy na mocno rozgrzanym maśle. Cebulę siekamy w kostke i dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min wkładamy pomidory pokrojone w kostke i przygotowany sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni. Polewamy sosem ugotowany makaron. Posypujemy koperkiem.magda1023m@wp.pl

  10. Bardzo lubie kluski slaskie z sosem koperkowym Winiary. Ale chyba przepisu na to nie potrzeba kazdy zna;)henryk1712@wp.pl

  11. aaaaa zapomniałam o mailu. Nie wiem czy wezmiecie to pod uwage ale warto spróbować :))
    Lasagne z łososiem
    składniki:
    1 ipakowanie makaronu lasagne, 500g filetu łososia, 4 łyżki sobu z cytryny, otarta skórka z cytyny, 2 łyżki masła, sos beszamelowy do zapiekanek( ja używam dwóch opakowań), 25 dag, startego zółtego sera, sól, pieprz
    Jak przygotować;
    Filet pokroic w dużą kostkę, Skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli. Sos przygotować według przepisu, dodać skórkę z cytryny. Sos skropić sokiem z cytryny i ewentualnie (ja dodaję bo lubię pikantniejsze) dodać troszkę pieprzu. # łyżki sosu wlać do formy żaroodpornej, przykryć płatem lasagne, na nim ułożyc kostki łososia, dodać znów trochę sosu i startego sera, przykryć makaronem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Oststni płat polać sosem i posypać serem . Zapiekać 45 minut w temperaturze 175 stopni.
    Smacznego
    k.napiorkowska1@gmail.com

  12. Placki ziemniaczane z sosem Winiary pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni
    0,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
    sos pomysłowy winiary pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, obraną cebule drobno siekamy lub też ścieramy na tarce. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    Placki polej sosem.
    Smacznego.

    camyla@interia.pl

  13. Ja gorąco polecam roladki z dorsza w sosie koperkowym ze śmietanką. Smakują wyśmienicie i bardzo ładnie się prezentują. Idealne na różne okazje. Potrzebujemy:

    – 4 większe filety z dorsza
    – pół zielonej cukinii
    – pół żółtej cukinii
    – cebula
    – czerwona papryka
    – żółta papryka
    – ząbek czosnku
    – łyżka masła
    – 2 łyżki oliwy
    – świeża bazylia
    – kilka gałązek rozmarynu
    – cytryna
    – sól
    – pieprz
    – 2 łyżki tartego sera (parmezan)
    – Sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary

    Umyty i osuszony filet dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek grubo siekamy. Oczyszczone z gniazda nasiennego papryki tniemy na cienkie paseczki. Wszystko podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinie ścieramy na tarce i dusimy na maśle. Siekamy zioła i mieszamy je z cukinią oraz z serem. Doprawiamy do smaku. Na filety wykładamy farsz cukiniowy i zwijamy w rulony. Paprykę z cebulą i czosnkiem rozkładamy w formie i kładziemy na nią filety. Posypujemy rozmarynem. Zapiekamy ok 35 min w temp 190 st. C. Sos koperkowy ze śmietanką przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nim gotowe roladki dorszowe.

    Smacznego!

  14. Uwielbiam schab pieczony z owocami.Więc najpierw zamarynowałabym schab w czosnku,soli,pieprzu i tymianki a potem nadziała go daktylami i śliwkami suszonymi.Upieczony pokroiłabym w plastry i podała w towarzystwie sosu pieczeniowo- kremowego do schabu z patelni.Do tego pieczony ziemniak.

  15. Jolu,
    Zrobiłabym roladę z łososiowa z serem ricotta, spora ilością ziół i grzybów z Sosem koperkowym ze śmietaną do ryby.

    Na patelni podsmażyłabym grzyby leśne, a przy brakach brązowe pieczarki, z poszatkowaną dymką. Gdy wszystko by ostygło, dodałabym to do sera ricotta, zmieszanego z parmezanem i poszatkowanymi ziołami – koperek, natka pietruszki, tymianek, bazylia i wykładając na płat łososia wędzonego, zrobiłabym w miarę udaną roladę, która byłaby świetna z Sosem Koperkowym Winiary ze śmietanką do ryby.

    Na dwie osoby stosujemy
    150 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach
    50 g sera ricotta
    1 cebuli
    1/2 łyżki parmezanu
    sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, tymianek, bazylię
    i 100 g kurek

    Znajoma dodaje do tego jeszcze kawior ale my nie lubimy strzelaniny między zębami

    malgorzata.zuczek@gmail.com

  16. Sos beszamelowy wykorzystałabym do naleśników ze szpinakiem i fetą.Zapiekłabym je z sosikiem i byłaby wspaniała zapiekanka naleśnikowa. Sos ten pasowałby też do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
    500 g piersi z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 woreczek ryżu
    2 papryki
    170 g sera żółtego
    6 łyżek śmietany 18
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.

    jurlitka4@interia.eu

  17. Witam!
    Sos pieczeniowo-kremowy wykorzystałabym do schabu pieczonego z suszonymi śliwkami.
    Schab ok. 80dag myjemy, solimy, oprószamy solą i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przekładamy go na brytfannę i przygotowujemy sos. Sos Winiary mieszamy w podanej ilości wody, dodajemy tłuszcz ze smażenia schabu i polewamy schab. Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach na brytfannę dodajemy ok. 15 dag śliwek wędzonych. Schab należy piec w 170 stopniach jeszcze ok. 50 minut, co jakiś czas polewając go sosem. Upieczony schab kroimy w średniej grubości plastry, dodajemy kilka śliwek i polewamy sosem.
    Smakowite danie, które „samo się robi”. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  18. Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana „meksykańskim królem imprezy” i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂
    Justyna
    dzastin_1988@wp.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *