Po raz kolejny dzięki uprzejmości firmy KAMIS mogę zaprosić Was do konkursu „Wielkanocne Baby, Świąteczne Mazurki, a może żurki” .
Zasady są proste:
1. Wystarczy w terminie 19.03.2013-2.04.2013 zamieścić zdjęcie i przepis przygotowanej przez siebie Wielkanocnej potrawy na blogowym profilu na FB-ku (na zdjęciu musi być widoczna karteczka- „Konkurs Wielkanocny z Kamis”) lub przesłać mi przepis i zdjęcie na e-mail: p.jola1@wp.pl oraz obowiązkowo dla obu opcji zostawić na blogu komentarz z informacją jakie danie przygotujecie, oraz swojego e-maila. Tylko kompletne zgłoszenia będą brane pod uwagę. Można przysłać maksymalnie 3 propozycje.
Niech wyobraźnia będzie z Wami! My wybieramy zwycięzcę. Wysyłka nagród tylko na terenie Polski! Wyniki ogłoszę w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.
Nagrodami w konkursie jest parowar KENWOOD-AGD FS 620
i zestaw przypraw KAMIS, które będą pomocne w przygotowaniu 3 Wielkanocnych potraw
- Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- Przyprawa do żurku i barszczu białego
- Przyprawa Schab pieczony z żurawiną
Jadalny koszyczek drożdżowy- Wielkanocny.
nur2@buziaczek.pl
🙂
Rolada bogato nadziana.
Iza28Nowak@op.pl
Zapiekane jajka
Halo, to ja, Anula Wawrzyniak – przesyłam 2 przepisy:
1) wiosenno-świąteczna zupa szpinakowa z jajem
2) wielkanocne róże z jabłkami
Pozdrawiam ciepło!
Anula
anulawawrzyniak@gmail.com
Żur chłopski na domowym zakwasie przepis dodany do „Konkursu wielkanocnego z Kamis” adres email: sisi38@wp.pl
Wielkanocny tort zajączek przepis dodany do „konkursu wielkanocnego z Kamis” adres email ziabkaa17@wp.pl
wesoły placek pełen jaj
rfima@wp.pl
Renata, ale do pełnego zgłoszenia jeszcze brakuje przepisu i zdjęcia z karteczką:)
przepis i zdjęcie wysłałam mailem
Witam. Pozostawiłam na FB przepis na ✿✿✿ sernik z kawową masa krówkową ✿✿✿ sisi38@wp.pl
Wysłałam na pocztę przepis na wielkanocne koszyczki 🙂
Mój mail: edytabracka@gmail.com
Pozdrawiam,
Edyta
Dzień dobry 🙂 Podesłałam przepis na Wielkanocną Pieczeń z Jajami… Życzę Wesołego Świętowania i dużo uśmiechu! Pozdrawiam, marietera@o2.pl
Wielkanocny zajączek jogurtowy:)
m8adzia8@wp.pl
Pozdrawiam!
Ja przygotowałam Wielkanocna Babka Koszyczek
wysłałam na imaila
gabi2202@interia.pl
Babka czekoladowo malinowa
-200g mąki pszennej tortowej
-150g mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-200g miękkiego masła
-180g cukru
-4 jaja
-50g czekoladowych kropelek
-młynek przyprawa do dań słodkich Kamis
-1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
-250g malin + kilka do dekoracji
-cukier puder do posypania
-1 opakowanie polewy czekoladowej
1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Kolejno dodajemy jaja i powoli miksujemy. Następnie powoli wsypujemy partiami mąkę.
3. Maliny oprószamy 1 łyżką mąki.
5. Silikonową formę na babę o średnicy około 25cm wykładamy 1/4 ciasta a do pozostałej reszty ciasta dodajemy czekoladowe kropelki oraz maliny. Delikatnie razem mieszamy i przekładamy masę do formy – wyrównujemy wierzch.
6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie i pieczemy 55 minut.
7. Kiedy babka jest już upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Potem rozsmarowujemy na babce polewę czekoladową, posypujemy z wierzchu przyprawą Kamis, układamy maliny i miejscami dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepyszna babka idealna na Wielkanoc. Mięciutka w środku i wilgotna z kawałeczkami czekolady i malinami. Babka z delikatną waniliowo-kardamonowo-cytrusowo-korzenną nutą. Bardzo prosta w przygotowaniu, mogą ją zrobić dorośli jak i dzieci:)
Zapach i smak tej babki jest niesamowicie kuszący dzięki przyprawom Kamis – SZCZERZE POLECAM!
modliszka201@wp.pl
U nas jak u większości osób, zgodnie z tradycją, pojawi się wiele specjałów. Oczywiście: babki, mazurek, żurek, sałatki, pasztet, schab, sernik, szarlotka itd. Jednak najlepsze, obok pisanek są wypieki, które tworzymy całą rodziną i które kojarzą się zawsze z Wielkanocą. Pięknie zdobią stół, sprawiają nam radość w trakcie tworzenia, no i pięknie pachną. Mniam
podałam przepis na Wielkanocne babeczki
Zapraszam na mój świąteczny żurek na zakwasie:
gochagospocha.blox.pl/2013/03/Swiateczny-zurek-na-zakwasie.html
gochagospocha@gmail.com
Świąteczne roladki
Iza28Nowak@op.pl
Żeberka w kapuście pekińskiej,
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem,
Babka ucierana.
mój e-mail to:gniewula@wp.pl
Mazurki wielkanocne z kajmakiem waniliowym z przepisu Pani Jaksiowej:)
sylwia_dengusiak@interia.pl
Żurek w chlebku
reksio740@wp.pl
Mazurek kokosowo orzechowy i Mazurek kajmakowy
Mazurek Wielkanocny z Kajmakiem
Mazurek Wielkanocny z Kajmakiem
reksio740@wp.pl
Drożdżówka nocna Teścia Józia
azdb@wp.pl
Witam ,z tej strony Paulina Malinowska -chwilowo przesłałam jeden przepis na Babkę kajmakową mój e-mail :paulina-malinowska-1990@tlen.pl.
potrawa: babeczki baranki
poprostu.anette@gmail.com
Witam 🙂 Do konkursu przesłałam:
wieniec drożdżowy z makiem
rogaliki marcepanowo-malinowe
babkę cytrynową
Pozdrawiam
diana_kowalczyk@yahoo.com
Witam. Przesłałam na e-mail przepisy na marchewkowego zająca wielkanocnego, placek orzechowy i placek grysikowy. Mój e-mail aha1986@wp.pl
Przygotowałam pasztet domowy i dodałam do konkursu.
Przesyłam jeszcze babkę cytrynową
Ja jak zawsze przygotowałam serniczek 🙂
babka maziajka 🙂
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, „wiosennego” 🙂 nastroju,
serdecznych spotkań w gronie
rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja!
Sernik czekoladowy
m8adzia8@wp.pl
Babka cytrynowo-kakaowa
m8adzia8@wp.pl
wielkanocna pascha – sylwianiewiara@wp.pl
makowiec – sylwianiewiara@wp.pl
pyszny sernik na ciemnym spodzie – sylwianiewiara@wp.pl
Włoskie ciasto Wielkanocne – kasia_h3@interia.pl
Sakiewki schabowe z żurawiną. anusiak100@o2.pl
Majonezowa babkaa – Z miłości do pyszności i … [katarzyna_ge@wp.pl]
1) babka drożdżowa
2) jajko w czekoladzie
3) babka-malinowe ptasie mleczko
haniaros@op.pl
Witam!!
Zgłaszam do konkursu następujące przepisy:
1) Wielkanocne koszyczki śniadaniowe
2) Schab w majeranku
3) Drożdżowe gniazdka
Pozdawiam Magda – magdao2@poczta.onet.pl
MOJA PROPOZYCJA TO TARTA POMARANCZOWA Z BAKALIAMI. MAGAD1023M@WP.PL
witam, ja przygotowałam Babkę z daktylami, żurawiną i skórką pomarańczową
abrzana@wp.pl
Na konkurs zgłaszam:
Zieloną sałatkę z jajkiem
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane
Sernik z masa krówkową
jurlitka4@interia.eu
Monika Piekarska
Przygotowałam żurek na zakwasie z domowa biała kiełbasą 🙂
kajka2409@wp.pl
Karkówka w sosie pomidorowym
kajka2409@wp.pl
„Baba z jajami”
pprzyborowska@wp.pl
Proponuję pyszny pasztet tuńczykowy, tradycyjny podtapiany makowiec i schab nadziewany owocami.
Pozdrawiam
rosiegamgee@interia.pl
Wegański Piernikowy Zając Wielkanocny
składniki:
ciasto:
2 duże banany
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 op. przyprawy do piernika Kamis
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
wiórki kokosowe do dekoracji
kruszonka:
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka margaryny roślinnej
2 łyżki cukru trzcinowego
polewa:
2 łyżki margaryny roślinnej
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
przygotowanie:
1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.
2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej – porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.
3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukier, cukier Kamisa, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.
4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.
5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.
7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.
8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy dla niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł – polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrajamy z niego kawałek, odkrajamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon.
Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Wielkanocny żur w chlebkach i słodko-słone brownie z fistaszkami
a.filipowska@poczta.onet.pl
Witam serdecznie,
Zgłaszam swój przepis na Wielkanocny koszyk i baranka, sylkhe@wp.pl
Dziękuję, Pozdrawiam
MAŁE SPROSTOWANIE:
BABKA UCIERANA,
ŻEBERKA W KAPUŚCIE PEKIŃSKIEJ,
UDKA W CHILII.
gniewula@wp.pl
Witam
Moje propozycje to:
1.Makowiec Wielkanocny
2.Mazurek Wielkanocny
3.Babka Wielkanocna z majonezem
Pozdrawiam
metez@gazeta.pl
Cytrynowe babeczki pieprzne
mstruk4@wp.pl
Salceson po stabieńsku
slodkamary@wp.pl
Wielkanocny Żurek
renata.w4@op.pl
Przygotowaliśmy PASZTET wielkanocny z żurawiną
Anna i Marcin Bliźniakowscy
manifestoaj@o2.pl
mazurek krówkowy
nasciszewska@poczta.onet.pl
Szarlotka królewska z budyniem.
Anna i Marcin Bliźniakowscy
manifestoaj@o2.pl
Barszcz biały na kiełbasie z kulkami puree
składniki:
8 sztuk białej surowej kiełbasy
180g suszonych kabanosów wieprzowych
6 średniej wielkości ziemniaków
4 marchewki
połowa selera
2 pietruszki
1 mały por
2 duże łyżki chrzanu
1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
2 duże łyżki wegety
3 duże łyżki świeżo ugniecionej w moździerzu kolendry
1 łyżeczka imbiru
kilka listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
kilka suszonych grzybków
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
rzeżucha
przygotowanie:
1. Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy ją 3 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego. Gotujemy około 15 minut, zdejmujemy powstałe burzyny. Kiełbasę wyjmujemy do ostudzenia a potem kroimy ją w grube talary.
2. Do wywaru wrzucamy starte warzywa, pora pokrojonego w talary oraz suszone grzybki. Dodajemy przyprawę Kamisa, wegetę i kolendrę. Gotujemy do miękkości warzyw.
3. W tym samym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości.
3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do barszczu zaczyn z mąki, powoli dolewając i dokładnie mieszając.
Po chwili dorzucamy pokrojoną kiełbasę i kabanosy pokrojone w plasterki.
4. Na sam koniec dodajemy chrzan i mieszamy.
5. Ugotowane, lekko ostudzone ziemniaki przyprawiamy imbirem, ugniatamy i formujemy z nich kulki. Ozdabiamy rzeżuchą, kawałkami kabanosa i podajemy na talerzu wraz z barszczem – po 3 kulki na porcję.
Smacznego:)