Wyniki konkursu „Taste the Summer by Almette Fruit”

Przyszła pora na ogłoszenie wyników Konkursu „Taste the Summer by Almette Fruit”. Dziękuję wszystkim za  nadesłane propozycje.

Ilość  zgłoszeń nie była aż tak duża, jak się spodziewałam, dla niektórych osób letnia pora, dla innych obowiązek przyjazdu do Warszawy na II etap konkursu były sporą barierą. Zgłoszenia jednak przyszły, wszystkie bardzo ciekawe, a mogłam wybrać tylko 4 osoby. W trzech przypadkach na wybór miały wpływ moje preferencje smakowe, mięso zawsze będzie na pierwszym miejscu przed słodkimi daniami, w czwartym przypadku stwierdziłam, że chociaż jeden deser powinien być wybrany dla równowagi 😉 Trafił się słodki rodzynek zarówno dosłownie i w przenośni, wybrałam więc faceta i jego słodki przepis.

konkurs

A oto finaliści:

Renata Pyzik – Polędwiczka nadziewana serkiem zapiekana, chips ziemniaczany, gruszka i cebulka karmelizowane i kremowy sos na bazie serka gruszkowo jabłkowego
8

1 polędwiczka słodka ok 300 g
1 serek gruszkowo jabłkowy
świeży majeranek
świeży hyzop
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
oliwa
sos:
3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego
2-3 łyżki mleka
1 żółtko
1 łyżeczka masła
sól i
pieprz
ziemniak
olej
gruszka
cebula
1 łyżka masła
1 łyżka wina
1 łyżka cukru brązowego

Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem, Do otworków nałożyć serek,  posypać solą, pieprzem , posiekanymi ziołami i skropić oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić. Gruszkę przeciąć na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne.Ziemniaka pokroić w talarki w kształcie chipsa. Przepłukać zimną wodą, odcedzić. Z cebuli wyciąć dwa grube plastry i podzielić na krążki. Mięso ułożyć w brytfance ziołami w dół. Posypać lekko pieprzem ziołowym.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 15-17 min.

Przygotować sos. Serek wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, dobrze wymieszać , dodać masło i wstawić na mały ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym.

Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią.

Kacper Tyczyński- Croquembouche z serkiem Almette Fruit z Morelą i Wanilią
9
2 opakowania serka Almette Fruit z Morelą i Wanilią,
260 ml wody,
100 g masła,
200 g mąki,
szczypta soli,
5 jajek,
tabliczka gorzkiej czekolady,
50-80 g cukru,
2-3 łyżki wody,
bratek jadalny drobny lub begonia do dekoracji,

Doprowadzamy wodę z masłem  solą do wrzenia, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Zaparzamy kilka minut chłodzimy nieco i dodajemy po jednym  jajku do masy. Gdy masa jest już gładka i błyszcząca szprycujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby były bardziej rumiane możemy je przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy aż będą rumiane i puste w środku. Studzimy je, robimy od dołu delikatnie otwór i napełniamy je rozmieszanym serkiem Almette Fruit z Morelą i Wanilią(najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego). Miejsca przez które nadziewaliśmy ptysie zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie, Wstawiamy ptysie do lodówki.

W rondelku rozpuszczamy cukier z odrobiną wody i robimy z niego karmel. Zanurzamy zimne ptysie(uważając żeby się nie poparzyć) i sklejamy je ze sobą. Formujemy wierzę. Resztę karmelu możemy użyć do dekoracji, jednak należy się z nim obchodzić szybko, ponieważ w bardzo krótkim czasie twardnieje. Całośc przystrajamy również jadalnymi kwiatami.

Ewa Szymczak – Rolada z indyka z serkiem i wiśniami
12
300g mięsa z indyka (ja miałam polędwiczkę)
serek almette fruit (wiśnia z zurawiną)
1 liść sałaty masłowej
wiśnie drylowane kilka sztuk
1 małe jajko
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy wg. uznania sól, pieprz, mieszanka ziół do dań z drobiu

Umyte i osuszone mięso rozbijamy na cienki płat, najlepiej przez woreczek żeby nie podziurawić mięsa. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką ziół do dań z drobiu.
Następnie mięso posmarować serkiem, na ser położyć kilka rozgniecionych wiśni a na wiśnie liść sałaty. Całość zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami.Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na wolnym ogniu żeby w środku mięso nie było surowe. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką/surówką

Joanna Gralik- Roladki schabowe z serkiem z wiśnią i żurawiną
1
schab 6 plastrów
serek Almette z wiśnią i żurawiną
ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków
żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę
sól i pieprz ziołowy do smaku .
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
olej rzepakowy

Wykonanie roladek schabowych z serkiem z wiśnią i żurawiną: Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy schab  serkiem z wiśnią i żurawiną. Kładziemy plaster sera, liść sałaty i posypujemy suszoną żurawiną. Każdą plaster zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką jak ( baleron). Obtaczamy w jaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach .Piekłam 10 minut. Po upieczeniu odsączyłam z oleju i pokroiłam w” plasterki”

Gratuluję Wam serdecznie, designerski fartuch marki COOKie, oraz zestaw produktów Almette ufundowany przez markę jest już Wasz. Widzimy się 11 lipca 2015 r. w Warszawie gdzie na żywo  w Food Lab Studio wspólnie powalczymy o główną nagrodę. Wymyśliłam sobie, że na żywo przygotujemy wspólnie mięsne i słodkie danie.
A wszystkim bardzo dziękuję za zabawę i zapraszam na kolejne konkursy na blogu.

Zapraszam też wszystkich do oglądania 11 lipca o godz. 11.00 transmisji na żywo z tego eventu i trzymajcie kciuki za mój zespół.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Wyniki konkursu „Taste the Summer by Almette Fruit”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *